Press "Enter" to skip to content

Амбасадорка Србије при СЕ: Приштина нема бланко подршку

Процедура учлањења тзв. Косова у Савет Европе блокирана је већ девет месеци, док само Британци безусловно подржавају све аспирације приштинских власти.
То што се захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе није нашао на дневном реду прошлог састанка Комитета министара (КМСЕ) значи да је Приштина изгубила бланко подршку чак и својих највећих савезника, оценила је у интервјуу за „Политику“ амбасадорка Србије при Савету Европе Александра Ђуровић.

Иако су очекивали да ће их безусловно подржати све земље признавачи, као и да ће процедура учлањења отпочети још у мају прошле године, када су званично предали захтев за чланство, они су све даље од неопходне подршке да би процедура отпочела.

„Како веровати у испуњавање неких нових договора оних који десет година одбијају да испуне оно што су потписали и на шта су се обавезали. Сада је на потезу Курти који треба да покаже да је спреман да испуни своје међународно-правне обавезе“, изјавила је Ђуровићева, те додала да су „представници великих сила решили да путем притиска на Приштину, ускраћивањем подршке за чланство у СЕ, пробају да приволе Куртија да се понаша конструктивније“.

Истичући да од земаља Квинте само Велика Британија безусловно подржава аспирације приштинских власти, амбасадорка је ипак рекла да не треба да смо у заблуди да је немогуће да они обезбеде двотрећинску подршку, неопходну за пријем у СЕ, пошто су 34 земље од 46 чланица признале једнострано проглашену независност тзв. Косова, а за неопходну већину је потребан 31 глас.

„Када одузмемо неколико потенцијално уздржаних гласова, неопходна већина се смањује, што су све ствари које нама иду у прилог“, каже Ђуровићева.

Имајући у виду да Приштина неће одустати од покушаја уласка у СЕ, врше све већи притисак на земље чланице СЕ. Неколико амбасадора су њихови гласноговорници и лобисти све ово време, па ће и преко њих ићи притисак ка амбасадорима земаља Квинте и ка председавајућој, амбасадорки Исланда.

„Међутим, с обзиром на то да је сада напредак у дијалогу директно повезан са отпочињањем процедуре учлањења, верујем да зелено светло за тако нешто може да дође само из Брисела и престоница ове четири земље“, истиче амбасадорка Србије при СЕ.

Ђуровићева је рекла и да у Стразбуру има веома мало разумевања за бројна кршења људских права с којима се Срби на КиМ сусрећу.

„Недавно, када смо имали расправу на састанку КМСЕ, где сам изнела податке о бројним нападима на Србе који су се десили у последње време, амбасадор једне земље чланице ЕУ у свом излагању је рекао да не користимо стање на терену као изговор за одлагање отпочињања процедуре учлањења. Неки пак сматрају да ће потенцијално учлањење тзв. Косова помоћи Србима на КиМ, јер ће обавезати Приштину на веће поштовање људских права“, изјавила је Ђуровићева и закључила да „у реалност овог аргумента само наивни могу да поверују“.

(Извор: РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.