Press "Enter" to skip to content

Милан Видојевић: Ко је напао рафинерије у Сауди Арабији?

Већ данима сви светски медији прате драматична збивања у Саудијској Арабији. Почело је нападом “дронова” на рафинерије ARAMCO-a, иначе највеће на свету. Напад је био разоран, оштећена постројења преполовила су саудијску производњу нафте готово  на пола ( 5,7 милиона барела дневно), што чини 5% светске понуде на тржишту.

Цена сирове нафте скочила је 12 долара по барелу, чим су се берзе отвориле у понедељак. Повећање од 20% највеће је дневно повећање цене у историји берзе и говори о драматичној ситуацији у којој се нашла не само Сауди Арабија, тржиште нафте, светска економија, већ се политичка паљба осула по потенцијалним кривцима, доводећи поново овај регион до тачке усијања.

Иако је портпарол племена Хути из Јемена, које је у грађанском рату у овој земљи већ годинама, дао изјаву да су они извршили напад на нафтна постројења, јер Сауди Арабија активно учествује у јеменском рату авијацијом и војском против Хута, није било званичног саопштења нападнуте државе. Амерички државни секретар Мајк Помпео огласио се први. По њему, напад је дошао из Ирака али је изјава брзо промењена да је напад дошао из Ирана, дугогодишњег крвног непријатеља Америке.

Јасно је да Америка тражи изговор да се војно умеша у евентуални сукоб, па је “ирански напад” узет здраво за готово у светским медијима и то је резултирало изјавом да ће америчке војне трупе бити послате у Сауди Арабију. Хуте више нико не спомиње, као што нема коментара да је амерички систем ваздушне одбране “Патриот” поново показао све своје слабости, немогућност да спречи ваздушне нападе, сем ако није ни активиран да спречи напад.

Моја анализа овог догађаја мало се разликује од оне која се форсира у светским медијима. Прво питање би било, ако је Иран извео напад, шта би Иран тиме добио? Ништа. Ни у политичком ни у економском смислу, а сигурно је да би погоршао своју политичку ситуацију што му свакако не треба. Управо је дан уочи заседања Уједињених нација стигла унисона осуда Ирана од стране Велике Британије, Француске и Немачке. Јасно је да САД тражи “збијање редова”, иако само САД и Британија имају директне власничке уделе и у Сауди Арабији и Арапским Емиратима, и контролишу светску трговину нафтом.

Ако погледамо коме користи повећање цене нафте, која се стабилизовала на 10% повећања у односу на цену пре напада, онда су то четири највеће светске компаније, које популарно зову “Четири јахача Апокалипсе,” које имају вишедеценијски монопол производње, прераде и продаје арапске нафте. Када се из тога извуче и амерички стратешки интерес и светски монопол контроле светског тржишта нафте, производња потребне опреме за вађење, прераду и транспорт, менаџмент на светском нивоу у коме су запослене стотине хиљада људи – онда слика постаје мало јаснија.Ту се Иран не уклапа већ дуго времена. Не само као озбиљан произвођач сирове нафте, чију цену одавно не обрачунава у доларима и не прима доларе за продату нафту, већ и као битна карика на кинеском “Путу свиле,” који озбиљно прети Европској Унији и њеним вековним монополима на Блиском Истоку. Преко избацивања Ирана из игре, његовог озбиљног политичког дисквалификовања, економског рушења, рушиће се и дугорочни кинески планови.

Да ли је сада јасније зашто процес дестабилизације мора да започне САД? Да ли вам се чини невероватном идеја да су САД напале рафинерије у Сауди Арабији? Мени не. Прво, имају дугу историју напада и на себе и на друге како би се појавили да “реше ситуацију” (Ordo ab Chao) у корист нападнутих, а заправо да ново решење прилагоде свом стратешком интересу, почев од Кула близнакиња па до Србије. Популарна дефиниција “пратите ток новца” ако желите да видите оног ко је заинтересован за решење у своју корист, непогрешиво важи и у овом случају. Ток новца води ка групацијама Ротшилда и Рокфелера, од тридесетих година прошлог века па све до данас. Истражио сам те токове и о њима ћу писати у следећем наставку.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.