Press "Enter" to skip to content

Милан Видојевић: Православље под ударом „Deep State”-a (део II)

„Deep State” и Ватикан у први план, по ко зна који пут, гурају Васељенског патријарха, као верног заговорника екуменизма, обећавајући му статус „источног папе”, огромну јурисдикцију над православним (реформисаним) црквама и огроман новац, о коме сада може само да сања.

Намера је била јасна још на конференцији источних цркава на Криту, на којој Руска православна црква није учествовала. Жеља Вартоломејева, да буквално буде „први међу једнакима” била је јасна. Тиме потврђује деценијску политику Цариградске патријаршије, јасно представљене свету 1964. године када су се у Јерусалиму срели патријарх Атинагора и папа Павле VI. Те године основан је и унијатски фонд „Pro Oriente“ са седиштем у Бечу, омиљено место за посете оних епископа Српске православне цркве наклоњених екуменизму.

За оне којима ова тема није позната даћу још неколико података о недвосмисленом деловању Цариградске патријаршије, патријарха Вартоломеја и његових претходника, па ће догађај око давања томоса и аутокефалности отцепљеној, унијатској „Украјинској православној цркви“ бити јаснији.
1910. година. У САД основана Комисија за припрему Светске конференције цркава, претечи данашњег екуменског покрета.

1920. година. Митрополит Доротеј, заступник цариградског трона, шаље окружницу „Црквама Христовим посвуда“ која је први експлицитни екуменистички документ Васељенске (цариградске) цркве. Тада изнети предлози о најтешњој сарадњи источних цркава сa западним, на програму су и данас.

1992. година. Патријарх цариградски Вартоломеј I признаје тзв. „Египатски документ“ у коме пише да монофизити имају „православну“ христологију.

1993. година. Под руководством патријарха Вартоломеја I одржани преговори с јудаистима у Атини.

1994. година. Вартоломеј организатор и учесник међурелигијске конференције „Религија и мир“ у Италији.

1995. година. Вартоломеј од 27. до 30. јуна у посети Ватикану. Обећава наставак блиске сарадње православних и римокатолика. У САД основана Иницијатива за уједињење религије, УРИ, на челу са Виљемом Свингом, калифорнијским бискупом епископалаца која је кључна организација екуменизма данас, јер је подржавају сви познати глобалисти, Сорош, Горбачов, Џорџ Буш Млађи.

2001. година. Папа Јован Павле II долази у Кијев, подржава унијате и моли се за „јединство хришћана“. Исте године Цариградска патријаршија организује у Бриселу скуп представника хришћанства, ислама и јудаизма под називом „Мир Божји у свету“.

2002. година. У Бахреину, Цариградска патријаршија организује исламско-хришћанску конференцију. Садржај је борба против религиозног екстремизма.

Исте године папа Војтила стиже у Бањалуку, беатификује Ханса Ивана Мерца, оснивача хрватских крижара, из којих ће се касније регрутовати бројне усташе. Папа служи у самостану Петричевац, из којег је био усташки фрањевац-кољач и командант Јасеновца, Мирослав Филиповић-Мајсторовић.

2004. година. Нови сусрет Вартоломеја и папе Ивана Павла II.

2006. година. Папа Бенедикт XVI стиже у Истанбул у посету Вароломеју. Заједно саслуживали у храму Св.Ђорђа у Фанару и папском храму Светог Духа.

2007. година. У Равени, Италија, одржан састанак комисије за дијалог православних и римокатолика. У „Равенској декларацији“ која говори о „уједињеној Цркви“ због сукоба око става и неслагања око цариградске концепције о свеправославном јединству под цариградском патријаршијом, делегација Руске православне цркве напустила скуп. Равенску декларацију потписали присутни епископи СПЦ Иринеј (Буловић) и Игњатије (Мидић).

2008. година. Патријарх Вартоломеј узвратио посету папи Бенедикту XVI.

На Криту потписан документ који констатује да је папа у првом миленијуму имао „част и власт“. Међу потписницима је и епископ Игњатије (Мидић).

Исте године још један сусрет Вартоломеја и Бенедикта и заједничка молитва у Сикстинској капели поводом конференције за борбу против фундаментализма и за верску толеранцију.

2010. година. У Бечу, на прослави римокатоличке фондације Pro Oriente, српски патријарх Иринеј најавио даље зближавање православаца и католика.

2013. година. Вартоломеј присуствовао инаугурацији папе Френсиса.

06. октобра 2013. године прослава 1.700 година доношења Миланског едикта у Нишу. Присутни и Вартоломеј и милански кардинал Анђело Скала.

2016. година. Од 19. до 26. јуна на Криту одржан скуп православних цркава. Неке цркве (Антиохијска, Руска, Грузијска, Бугарска) одбациле завршни документ изјавом да је то „прелиминарни скуп будућег Васељенског сабора“.

(наставиће се…)

Милан Видојевић: Православље под ударом „Deep State“-a (део I)
Милан Видојевић: Православље под ударом „Deep State“-a (део II)
Милан Видојевић: Православље под ударом „Deep State“-a (део III)