Press "Enter" to skip to content

Милан Видојевић: Шта је ARAMCO и ко је прави власник?

Трагајући за коренима приче о нападу на највећу рафинерију на свету у Саудијској Арабији, дошао сам до података, срећом доступних, ко су власници ових нафтних постројења, а то ће вам појаснити могућу позадину овог напада. После овог малог истраживања ја нисам имао дилему око тезе ко је нападач, а коју сам изнео у првом делу овог текста.

Ова прича почиње 1933. године када “Стандард Оил Калифорнија” (“Socal”) добија прву концесију у Саудијској Арабији за експлоатацију нафте. Породица Сауд је добила 5.000 фунти за прву годину најма и зајам од 30.000 енглеских фунти, све плаћено у злату.Ту се десила и прва превара јер је амерички председник Френклин Рузвелт забранио испуњење овог уговора јер је у САД-у била забрањена трговина златом. “Socal” је заобишао забрану преко Лондона, купујући злато од британске филијале “Морган Гаранти Траста.”

“Socal” 1938. године мења име у “Шеврон,” отвара нова налазишта у Сауди Арабији и Катару и оснива “Арапско америчку нафтну компанију, „АRAMCO“. Убрзо су укључили у овај подухват “Стандард Оил Њу Џерси” (касније “Ексон”), “Стандард Оил Њујорк (касније “Мобил”) и “Тексако”, као партнере. Овај конзорцијум ће постати највећа нафтна компанија на свету, три пута већа од “Ројал Дач Шела.” Позвани су и “Бритиш Петролеум” (БП) и “Ројал Дач Шел”, који су контролисали “Ираки Петролеум Компани” и “Ираниан Конзорцијум”, да се придруже.

Ускоро су уследила нова удруживања и пословне асоцијације, “Шеврон” и “Тексако” заједнички су поседовали “Бахреин Петролеум Компани.” Богата породица Мелоун, власник “Галф Оила,” у заједници са БП, контролисала је нафтна поља у Кувајту. До 1949. године, БП и “Ројал Дач Шел” контролисали су 52% нафтних резерви Блиског Истока, а пет америчких гиганата – “Ексон,” “Мобил,” “Шеврон,” “Тексако” и “Галф” – контролисали су 42%.

Саудијска Арабија у свим светским медијима одавно тврди да је власник АRAMCO-а. Откупили су 25% акција ARAMCO-а до 1973, повећали на 60% у 1974. години, а до 1980. купили су остатак, тако да се фирма од тада зове “Сауди ARAMCO.” Но, прича није тако транспарентна као што се чини. На њујоршкој берзи је 1990. године био податак да “Ексонова” фирма “Ексон Оверсиз” поседује 28,33% акција ARAMCO-а. Оно што је подједнако важно, “Четири јахача Апокалипсе” кроз мениџмент, сервисне услуге и заједничке компаније у осталим сегментима, са државом и богатим породицама Сауди Арабије, заправо управљају овим гигантом. Огромна рафинерија Јанбу зове се “Мобил Јанбу Рифајнинг Компани,” а подједнако велику рафинерију у Џеди 50% акција држи “Ројал Дач Шел.” “Мобил” такође поседује већински део у “Луберефу,” прерађивачу нафте, и у “Петролубу,” блендинг рафинерији. Два велика произвођача етилена су 50% у власништву “Мобила” и “Ројал Дач Шела.”“Шел” је власник 50% “Сауди Петрохемикал Компаније,” а “Ексон” је власник и оператер “Ал Џубал Петрохемикал компани” и “Ексон Хемикал Арабиа”. “Тексако” има две заједничке компаније са ARMACO-м у Америци, “Тексас Рефајнинг & Маркетинг” и “Стар Ентерпрајсиз.” Од 1990. године “Тексако” добија 92% сирове нафте из Сауди Арабије. И не само то. Свој монополски положај ове споменуте компаније потврђују и посебним аранжманом са Сауди ARMACO-м. Сирову нафту добијају са дисконтом од 5$ по барелу сваког дана у односу на берзанску цену барела за тај дан.

Јасно је да су интереси САД и Сауди Арабије огромни, не само економски већ и политички. Од колонијалног статуса Саудијска Арабија и породица Сауд израсли су данас у моћног фактора светске политике. Не само богатством које се процењује на четири хиљаде милијарди, чиме су превазишли и Ротшилде за тричавих хиљаду милијарди, већ су моћни и опасни као заштитници и финансијери вехабијског ислама, екстремног агресивног облика ислама. И то је можда још један од разлога напада на Сауди Арабију, ако су напад извели Јемен или Иран, у  шта ја лично не верујем.

Фанатични ислам се показао као опасан политички концепт који се више пута отео контроли, а што је породица Сауд промовисала здушно, уз пуну помоћ Британије. Да би слика била потпуна, у трећем наставку даћу вам анализу секте вехабија и њиховог учења.

Један коментар

  1. Анонимни Анонимни

    Koliko znam Saudi Aramco (SA) nije nikada bio na berzi i prema tome nikada se nije moglo trgovati njegovim akcijama. Bilo je govora, pre par godin, da se pojave na NY bezi, ali nisam pratio da li se to dogodilo. Procenjena vrednost je bila nešto preko 2 hiljade USD. Petrohemija u KSA, nije u vlasništvu SA, već se deo Sabic-a, u kojem, verovatno učešće ima i SA. Takođe je bilo govora o spajanju te dve kompanije u jednu, ali ne znam dokle se u tome napredovalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.