Press "Enter" to skip to content

Милан Видојевић: Тесла, велика српска непознаница

У овом тексту пишем о још једној икони српског националног поноса, великом Николи Тесли, генијалном научнику, са жељом да осмотримо мање познате делове његовог живота и активности, како би се остварила једна од битних сврха мојих текстова – буђење.

Неопевана је заблуда из школских читанки, која се касније проширила на опште место, да је Тесла био изумитељ који је “везивао жице и правио струју.” Онда је, као прави Србин, театрално поцепао уговор са Вестингхаусом јер овај “није могао да плати” долар по коњској снази инсталисане снаге! (јадан Вестингхаус, пропадала му је фирма и поред стотина милијарди које су зарадили у протеклих 70 година, почевши са Теслом).

Тесла је задњих двадесет година свог живота провео радећи на пројектима, тачније речено теоријама, које нису биле за “наше време”. Наравно да се и америчка армија заинтересовала за ове теорије и била је једина у то време која је могла да финансира експериментални рад. Један од тих експеримената био је и рад на ономе што знамо данас као “Пројекат Реинбоу” или популарно речено – “Филаделфијски експеримент”.

Прва половина XX века била је време постављања многих револуционарних научних теорија. Једна је била и “Левинсонова временска једначина”, која је требала теоријски да постави принципе за постизање невидљивости код великих, чврстих објеката. Експерименти невидљивости отпочели су тридесетих година прошлог века на универзитету у Чикагу.

На Принстон универзитету у САД је 1933. године формиран Институт за напредне студије, у коме су водећи научници били Алберт Ајнштајн и Џон фон Нојман. Ускоро су и пројекти невидљивости пребачени на Принстон. У току 1936. године пројекат је проширен и Никола Тесла је постављен за директора групе. С Теслом, слажу се сви ауторитети, пројекат је кренуо крупним корацима напред. Радови су настављени до 1940. године, када је извршен експеримент у војном бродоградилишту Бруклин. Био је то тест на малом пловилу, на коме није било људске посаде. Брод је добијао енергију од генератора са других бродова, с којима је био повезан кабловима.

До краја 1941. Тесла је припремио експеримент с разарачем “Елдрич” (Eldridge), који се градио у бродоградилишту. На броду су извршени допунски радови, тако што су навоји жице обмотавали цео брод, а калемови су били постављени на самој палуби брода. Међутим, како се пројект развијао, како се ближио свом финалу, тако су неспоразуми Тесле и фон Нојмана прерасли у озбиљно размимоилажење око начина како експеримент извести. Тесла је био против присуства посаде на броду у тренутку експеримента, фон Нојман је, под притиском америчке армије којој је требала противрадарска заштита за бродове, био за то да се одмах проба са људима на броду.

Американци су тада били опчињени магијским концептом нацистичке науке, чијим су се дометима дивили, а истовремено је се и плашили, а чија је битна димензија подразумевала потпуно занемаривање људског фактора, који се у нацистичкој Немачкој лако жртвовао у разноразним, често монструозним истраживањима.

Тесла се из Филаделфијског експеримента повлачи после свађе с фон Нојманом, у марту 1942. године. Како тврди Ал Биелек, који је као млади сарадник учествовао у раду на овом пројекту, Тесла је убијен 7. јануара 1943. године, јер је превише знао.

Чак и опскурни Ото Скорцени у својим мемоарима пише да је лично убио Николу Теслу, угушивши га јастуком. Ово је сумњива тврдња, сем ако се не поверује у други део Скорценијевих тврдњи, да су он и Гелен долазили подморницом у Монток више пута, и ту искрцавали златне полуге, за оно што ће уследити касније – за потребе Илумината IV Рајха.

Фон Нојман је извео први експеримент 20. јула 1943. године, када су калемови укључени. Брод је прво био обавијен измаглицом а онда је физички нестао. 12. августа 1943. године експеримент је изведен с пуном снагом. Преживели у овом експерименту, браћа Камерон, су у научнофантастичном маниру описали шта се десило. Електромагнетно поље је било тако јако да су људи на броду претрпели тешке физичке и психичке повреде, а многи су погинули. Све даље личи на научну фантастику и нећу о томе (то сам обрадио детаљније у књизи IV Рајх).

Изабрани датум, 12. август, наравно, није нимало  случајан. Тог дана је могуће извести тзв. “колапс таласне дужине”, јер Земља тог дана пролази кроз своју најосетљивију фазу биоритма планете, који се понавља у двадесетогодишњим интервалима, и 12. августа је могуће отворити просторно-временске портале ка хипер свемиру и другим димензијама.

Све ово је Тесла знао, а посебно шта значи отварање Пандорине кутије неконтролисане злоупотребе науке, без освртања на последице. Да је био жив на крају Другог светског рата суочио би се с још једним мрачним пројектом илумината, са “Операцијом Спајалица”(Operation Paperclip), која је за циљ имала спашавање важних нацистичких научника, њих преко 3000, који су пребачени у САД, где им је дат нов идентитет и могућност да наставе с експериментима започетим у нацистичкој Немачкој, што има свој континуитет до данас.Чему ова прича, запитаћете се. Већ сам рекао, морамо много озбиљније да  ишчитавамо сопствену историју, философију, науку, морамо да превазиђемо поимање наше историје која нам је сервирана на нивоу буквара. Нећемо ваљда целог живота читати буквар?! Нећемо се ваљда дивити нашим историјским величинама кроз оно што нам други наметну као дебилни дискурс – “проналазача с белим рукавицама”?

Нисмо ваљда толико немарни и некритични према “будућности”, зато што нам је “прошлост” тако романтично блесава? Да ли сте се запитали како то да Тесла није имао тестамент? Како му “није пало на памет” да своје патенте завешта свом народу, него је милијарде долара опростио Моргану и Вестингхаусу? На страну што не знамо шта се налазило у 80 лимених сандука(!) које је запленио ФБИ. Усрећили су нас после Другог светског рата кад су нам послали Теслине беле рукавице, штап за шетњу и фрак! Шта је Тесла – мађионичар Мандрак? Патенте и нацрте су задржали за себе, а нама су предали Теслин полуцилиндар, фали још само бели зец.

Далеко ћемо догурати ако дозволимо да нам и даље краду памет, кроз деценије и векове. Ионако је немамо довољно, а и то мало, неке белосветске (политчко-научне) битанге нам однесу. Ми смо равнодушни као да нисмо свесни да се краде будућност наше деце. Ко нема своје “памети”, користиће туђу, ма како бизарна била. Још ће нас убедити да нам чине услугу, дајући нам “знање”, да су наши добротвори. Тесла, уколико све ово види, мора да “спинује” у гробу, милион обртаја у секунди.