Press "Enter" to skip to content

Неђо Катанић: Како је истина о Косову проговорила кроз филм

Нови филм Душана Милића „Мрак“, премијерно је приказан на 33. Филмском фестивалу у Трсту, где је освојио Награду публике. Након тога, емитован је и у 16 других италијанских градова, од којих је један и вечни град – Рим.

Промоција филма у италијанској престоници, упркос штурим објавама појединих медија, остала је запажена као приказ остварења које ситуацију на Косову и Метохији приказује дијаметрално супротно од устаљене слике која је од стране бораца за слободе „свега и ничега“ већ одавно изложена у “галерији истина”. У мрачном предворју Новог светског поретка.

Иако су, између осталог, публику чинили и појединци који су одбили да поверују у мантре да је вук зелен, чињеница је да су чак и они остали затечени сценама из филма које приказују злочине који су се десили и који се дешавају пред очима и наочиглед потпуно незаинтересоване Европе. А и читавог света.

Иако истина увек пронађе пут ка онима који трагају за њом, неретко је сусрет са ЊОМ јако шокантан. Посебно за оне који су читаве године па и деценије провели у лажима, због чега понекад и најхрабрији утону у меланхолију и бездушност из које се тешко излази. Баш такав био је и сусрет италијанске публике са “Мраком. Иако дуго и са великом радошћу исчекиван, на крају је довео до неверице, па чак и презира према свему у шта се до скора веровало.

Радња психолошког трилера „Мрак“ се дешава у време мартовског погрома на Косову и Метохији. У време око Васкрса 2004. године.

Реч је о потресној животној причи дванаестогодишње девојчице Милице. Након  што су јој отац и ујак нестали она са мајком и дедом живи у планинским пределима Косова и Метохије, на имању окруженом густом шумом. Тежак живот породице коју чувају припадници италијанског КФОР-а, након чије прекоманде на сцену ступају примадници америчких снага, постаје све компликованији. И без оно мало достојанства које су успевали да сачувају.

Публика свакако није остала нема на сцене које приказују живот једне девојчице, која се у срцу Европе суочава са прогонима и другим недаћама и то само због чињенице да је рођена као Српкиња.

Након саме пројекције, наш репортер је имао прилику да на лицу места разговара са некима од присутих гостију од којих је између осталих била и италијанска новинарка. публициста, те активиста и дугогодишњи борац за истину о дешавањима на КиМ, Марилина Века.

Марилина је у кроз разговор истакла да је Милић успео да кроз “Мрак” прикаже Косово, али оно Косово које је  виђено очима малог броја оних који су успели да преживе.

“Европа је одговорна за дешавања на Косову, па је тако одговорна и за ситуацију у којој се сада сама нашла. Преко две деценије сви су окретали главу од  трговине органима, трговине дрогом, трговине људима, тортуре. А све ово је евоцирано, наслућено, урезано у дубину душе као и у мрачним просторима страдајуће реалности којом је окружена мала Милица. Из сцене у сцену, она нас припрема за суочавање са мраком у коме живи. Али и са мраком који сада окружује и све нас.

То што се ради само о филмској “димензији”, не одузима ништа од онога што чини реалност и намеће  неопходност да се да одговор на питања о улози Италије, географски и политички присутне у овом ужасу. Као и о бизнису који путем отмица, нестанка и убистава физичких лица, резултирају одузимањем достојанства, слободе и живота. Прича о Милици – као и друге приче које сам лично чула на Косову и Метохији – приче о Јовану, Милану, о Драгану, Дејану и Срђану – њихова срца, ће нас пратити на путу који је прилика да се смањи удаљеност између нас и злочина у којима смо сви на неки начин саучесници.

Мрак нас води ка нашим страховима, у срце једне мрачне шуме, и то оне најјезивије. Тамо где је могућа суровост људског бића према другом људском бицу. Свако од нас се налази у том истом мраку .Свако од нас је заједно са Милицом у мрачној рупи све док не будемо успели да у том истом мраку видимо обрис људског лица“, истакла је Марилина. која је на промоцију филма дошла на позив самог режисера који је упознат са њеним дугогодишњим радом на разоткривању истине о жртвама које су у свету представљене као злочинци.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.