Press "Enter" to skip to content

Роџер Вотерс: Орвел и Хаксли тачно предвидели будућност

„Орвел и Хаксли су се надметали око тога ко ће дати бољу пројекцију света будућности и обојица су били у праву“, истиче некадашњи фронтмен легендарне британске групе „Пинк Флојд“, Роџер Вотерс.

На делу је, истиче Вотерс, најмрачнија орвелијанска ноћна мора, а последња се догодила пре неколико дана, указујући на одлуку британског судије који није дозволио одлагање изручења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа правосудним органима Сједињених Америчких Држава. У исто време, Асанжови адвокати истичу како им је потребно додатно време за припремање одбране, док неке од присталица оснивача Викиликса наводе како британски закони забрањују изручење другим земљама, уколико би се оптужбе могле показати као политичке.Свет описан у Орвеловој „1984“ је свет масовног праћења и свеопште параноје, у коме је свако могао да буде отет са улице а потом и  збрисан са лица земље због погрешног размишљања. С друге стране, Олдос Хаксли је у свом „Врлом новом свету“ описао будућност у којој ће масовна забава и лака доступност дрога и опијата учинити могућност побуне (против Система) практично немогућом.

„Довољно је само да погледате на улицу и приметите све те људе који пролазе као да су мртви и који апсолутно не примећује да наша влада убија новинаре, закључује Вотерс, упозоравајући на лош третман који Џулијан Асанж има у затвору Белмарш у Лондону.

Превeo са енглеског и прилагодио: Вања Вученовић

(извор: Russia Today)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.