Press "Enter" to skip to content

Српско-руски центар “Мајак” организовао трибину о важности враћања служења војног рока у Србији

У Историјском архиву града Новог Сада Српско-руски центар “Мајак” организовао је трибину о важности враћања служења војног рока у Србији. Учешће на трибини узели су пуковник Душко Шљиванчанин, пуковник Сретен Егерић и добровољац Саша Вујић. Улогa модератора на овој значајној трибини, поверена је Владимиру Пребирачевићу, директору Српско-руског центра “Мајак”.

Ову веома важну тему покренули смо сада, док траје руска специјална војна операција у Украјини. Управо се на примеру Украјине најбоље може видети колико је битно имати обучено становништво, способно да пружи свој допринос у реализацији одбране државних и националних интереса. Као логичан, наметнуо се и закључак да професионална војска не може да буде једина карика у систему одбране.

Сви говорници су се сложили у томе да је од изузетне важности вратити служење редовног војног рока у Србији, јер ће то омогућити да на виши ниво подигнемо ниво безбедности државе у околностима константних безбедносних изазова који нам данас прете, али и оних који нас извесно очекују у будућности.

Говорници су констатовали да трајање служења војног рока не би смело бити краће од 6 месеци, а да би било идеално уколико би војни рок трајао годину дана. Финансијски трошкови организовања служења војног рока за државу сигурно да нису мали и занемариви, али и да је и то много јефтиније у поређењу са ситуацијом да нам „туђа чизма гази земљу“.

Трибина је трајала скоро три сата, а посетиоци су имали прилику да постављају питања и дају своје коментаре и сугестије. Управо су ови коментари показали то – без обзира да ли су коментатори били просветни или здравствени радници, или раде у војсци, или se рaди о студентима или ветеранима ратова – сви они су се једногласно сложили у ставу да служење војног рока има много других позитивних ефеката, поред значаја у погледу обезбеђивања адекватне борбене спремности становништва.

Реч је о првој у низу трибина које ће Српско-руски центар “Мајак” организовати у времену које долази.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.