Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Да ли је Aсанж прогамирани одметник (анти)Система

Да ли се још ико пита шта се данас дешава са Џулијаном Асанжом, чувеним оснивачем још чувенијег Викиликса? С тим у вези, читам ових дана различите медијске написе везане за овог виртуелног “суперхероја”. Исти наводе како се Асанж тренутно налази у притвору у Великој Британији, да се чека на његово изручење Сједињеним Америчким Државама. Ове наводе потврдио је јуче и амерички државни секретар Мајк Помпео у изјави за еквадорски лист El Universo, најавивши да ће Асанж врло ускоро морати се суочи са одговорношћу за кривично дело шпијунаже и сва друга дела против националне безбедности САД, која му се стављају на терет.

Ово што сте горе прочитали је само епилог, завршетак једне узбудљиве, “холивудске” приче о трагичној судбини  која је задесила једног нетипичног  одметника против Система. Сличних прича је било до сада на десетине. Питање је само да ли смо их на исправан начин “ишчитавали”. Такве приче би готово увек заокупљале нашу пажњу, а ми бисмо најчешће некритички, без резерве веровали како су то истински суперхероји. Истински одметници. И потпуно се саосећали се са њима. Многи од нас се  са тим “суперхеројима” чак и поистовећивали.

С друге стране, то никако не значи да њихова судбина није трагична. Итекако је трагична, па и потресна јер “суперохероји” о којима се говори у овом тексту нису имали своју сопствену судбину. Већ судбину коју су писали и одређивали други. Она је, просто,  пројектована и зацртана. Од самог почетка па до овог тужног краја о  коме баш сада говоримо.

Добро, ово је крај, али нико се не усуђује да говори о самом почетку.

Нико не говори о томе, ко је заправо Џулијан Асанж?

Нико ни не покушава објективно и критички да промисли о томе да ли је ово уистину човек који је зарад добробити васколиког човечанства имао неодољиву потребу да разоткрије најмрачније планове и тајне америчког естаблишмента. И које силе и мотиви су га у томе водили. Зато ћемо покушати да осветлимо неке мање познате детаље, који би могли одвести до коначних одговора.

За оне који то не знају, Асанж је рођен 1971. године у Квинсленду у Аустралији. Џулијан је, према неким сведочењима, имао веома бурно детињство. Просто, за непожелети.  Тако поједини добро обавештени извори указују на то да је Џулијан још као мали, у својој осмој години, уз присилу очуха одведен у озлоглашену аустралијску секту “Породица” (The Family), на чијем челу се налазила харизматична медицинска сестра и учитељица јоге, Ен Хамилтон Бирн (Anne Hamilton – Byrne).

Асанж у паклу “Породице” (Фото: steemit.com).

Ен је на имању, својеврсном дечјем кампу у Лејк Ејлдону у централној Викторији током 70 – тих и 80 – тих година “васпитавала” неколико стотина деце. Ова жена је под дејством ЛСД-а и других опијата, уображавала како је она ни мање ни више него реинкарнација Исуса Христа и у то је убеђивала и своје младе следбенике. Сматрала је да човечанству у блиској будућности предстоји апоколиптични сукоб неслућених размера, а своју мисију видела баш у томе да окупи “изабрану” децу како би их припремила за неки нови “бољи свет”. Није неважан детаљ да су довођена плавокоса деца или је коса ове деце фарбана у плаво. Негде се веровало да плава боја даје посебне “моћи” и “таленте”. И Џулијан је, као дечак, био плав, зар не?

Наравно, ова недужна деца и јесу “припремана”, али не за неки бољи “обећани” свет. Физички малтретирана и исцрпљивана неспавањем, сексуално злостављана, “кљукана” ЛСД-ом, деца су прилазили кроз класични програм контроле ума. Ултимативни циљ програма је био, као и у највећем броју случајева, стварање погодног манџуријског кандидатa спремног за различите задатке који би му могли бити поверени.

Рад кампа надзирала је аустралијска обавештајна служба, што наводи на несумњив закључак да су и њихове америчке колеге имале свог уплива у тамошње експерименте. Не може све то без њих, а, oпет, било би превише очигледно да су директно укључени у “пројекат”.

Такву “припрему” је, без сумње, прошао и млади Асанж. Нама само остаје на размишљање колико деструктиван ниво програмирања је прошао Џулијан.  Да ли он заправо још малих ногу припреман за највећи “пројектовани” интернет скандал у историји? Припреман на то да постане глобални агент дезинформатор?

Кажу да су ЦИА и ФБИ нешто касније развијале злогласне програме COINTELPRO, а потом и cyber – COINTELPRO с циљем стварања глобалне дезинформативне мреже агенција и агената. Кажу да програми суштински никада нису обустављени.

Неки злонамерници тврде како је управо Викиликс важна карика тих програма? И да је Викиликс имао за задатак да скрене пажњу са најважнијих глобалних процеса?

Свет после Викиликса није ништа другачији од оног света пре Викиликса. Поред свих епохалних  “цурења”, истина и чињеница које је Викиликс открио, човечанство није ни за педаљ слободније нити освешћеније. Ствар је легла. Пројекат је угашен. Циљ је остварен. Асанж је одиграо своју ролу. Глобална контрола је све јача и немилосрднија.

Могао бих да пишем још сатима о на ту тему. Али нећу. Зато што желим сваког од Вас да “натерам” на размишљање, на извлачење неких Ваших додатних закључака о овој теми, поштовани читаоци.

О Асанжовом боравку у култу медији глобалног Система и данас мудро ћуте. Та прича је вешто прикривена велом тајне. С разлогом. Њено потенцијално откривање, порушило би целу конструкцију о човеку – пројекту који је само привидно радећи против Система, заправо радио за тај Систем.

Јасно је да сваки велики пројекат, по правилу, са собом носи и велике жртве. Људске. И жртвовања. Један од оних који су жртвовани је, вероватно, и сам “суперхерој” овог текста – Џулијан. Суперхерој или антихерој? Прво или друго, то је сада мање важно. Али у сваком случају жртвован и потрошен, зарад неког Ениног “обећаног” бољег света. Света потпуне контроле.