Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Антисрпски карактер црногорске репресије

Ситуација у суседној Црној Гори је сваким даном све – црња. Полицијска репресија стално јача у покушају да сломи дух народа који деценијама вапи за слободом. Брутално се малтретирају и хапсе грађани који на миран и достојанствен начин изражавају своје неслагање са политиком владајућег режима. Колико су само кратковиди црногорски полицијски командири који, неким чудом, не желе да виде шта се заправо дешава. У покушају да се што је могуће више умиле црногорским властима, они се не либе да посегну за прекомерном употребом бруталне силе према својим сународницима и комшијама, које никога не угрожавају.

Ионако крхка црногорска демократија, у овим данима доживљава потпуни слом. Неутољива глад за неограниченом и неспутаном влашћу, могла би ускоро скупо коштати црногорске властодршце. Цео апарат црнгорског режима је у последње време ангажован за остварење једног јединог циља: да се политичким, етничким, а у и верским инжењерингом створе нови Црногорци, односно милогорци.

Да је таква политика погубна и осуђена на пропаст види се на примеру хиљада људи који су на литијама показали недвосмислен став да ће бранити право на очување свог верског и националног идентитета. Данас се у Црној Гори свештена лице хапсе и приводе као најгори криминалци, што само додатно потпирује тензије и буди инат код српског народа, што, дугорочно посматрано, званичној Подгорици не може донети ништа добро.

Све је почело специјалном операцијом отимачине имовине Српске Православне Цркве доношењем спорног Закона о слободи вероисповести да би се данас наставило отимањем и преузимањем оних опозиционих, условно речено, просрпских општина у Црној Гори у којима ДПС није на власти.

Извесно је да непрестајући грађански сукоби, нарастајућа политичка нестабилност, али и присуство корона вируса неће препопручити Црну Гору као пожељну туристичку дестинацију ове сезоне. У том смислу ће и штетне економске последице и извесни губици за нејаку црногорску привреду, сасвим сигурно, бити несагледиви и ненадокнадиви. Зато, нека им је сам Бог у помоћи, али све су прилике да је и Он, након свега до сада виђеног, од њих дигао руке.