Press "Enter" to skip to content

Американци у Украјину шаљу наоружање које је одговорно за катастрофалне трагедије

Американци у Украјину шаљу наоружање које је одговорно за катастрофалне трагедије које су однеле велики број живота америчких војника

У пакету војне помоћи Украјини који је званично потврдио Вашингтон наћи ће се и времешне ракете класе ваздух-земља „Зуни“. Наиме, САД планирају да помогну ратне напоре Украјине са око 4,000 ових ракета које су употребљаване још током рата у Вијетнаму.

У базичној варијанти ради се о невођеним пројектилима калибра 127мм коју је средином прошлог века развило предузеће Хантер-Доуглас, које је било део Бриџпорт Брасс компаније. Касније је ова ракета модификована као вођено оружје на коју је надограђен одељак који прати ласерски сноп. Ради се о модуларном убојном средству на које могу да се монтирају различити типови бојевих глава. Ефективни домет ракете је 8км.

Ова ракета је одговорна за инциденте са трагичним последицама које су однели велики број живота америчких војника. Први и најтрагичнији инцидент се догодио 1967. године када је неправилно руковање пројектилом изазвало озбиљан пожар на носачу авиона УСС Форестал, у коме су погинуле 134 особе. Две године касније, почетком 1969, сличан инцидент се десио на носачу авиона УСС Ентерпрајз када је погинуло 27 америчких војника, 314 повређено и изгубљено петнаест авиона.

(Извор РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.