Press "Enter" to skip to content

Бајден: Америка и НАТО су спремни да бране „сваки педаљ НАТО територије“

Амерички председник Џо Бајден поновио је да САД не признају руску анексију четири украјинске oбласти, директно се обраћајући руском председнику Владимиру Путину у једном тренутку када је рекао да ће САД „бранити сваки педаљ територије НАТО-а“. У исто време, данас је из седишта НАТО-а стигла отрежњујућа информација према којој Алијанса још увек не намерава да прими Украјину у своје чланство.

„Америка и њени савезници неће – дозволите ми да нагласим – неће бити застрашени, неће бити застрашени Путином и његовим непромишљеним речима и претњама“, рекао је Бајден из Беле куће.

„Америка је у потпуности спремна са нашим савезницима из НАТО-а да брани сваки инч територије НАТО-а – сваки инч – тако да господине Путине, немојте погрешно да разумете шта говорим. Сваки инч“, рекао је Бајден.

„Путинови поступци су знак да се бори“, позивајући се на „лажне референдуме“ и „ову рутину коју је спровео јутрос“ када је објавио своје захтеве за анексију четири украјинска региона.

„Сједињене Државе то никада неће признати. И искрено, ни свет то неће признати. Он не може да заузме територију свог суседа и да се извуче тако једноставно“, рекао је Бајден током конференције за медије у Белој кући која је одржана у петак.

САД ће наставити да обезбеђују војну опрему за одбрану Украјине, плус додатних 13 милијарди долара које ће одобрити Конгрес, рекао је Бајден.

И поред овде добре воље који изражава амерички председник, истог дана је из седишта НАТО-а стигла отрежњујућа информација према којој Алијанса још увек није спремна да прими Украјину у своје чланство, оправдавајући свој став чињеницом да би се на тај начин створио ризик од „премештања“ сукоба на територије земаља, чланица НАТО-а.

(Извор: CNN)

*превео са енглеског и прилагодио: Вања Вученовић

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.