Press "Enter" to skip to content

БУГАРСКИ ШПИЈУН ЈЕ ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА!

Појачани шпијунски рат на територији Србије, такође је део шире игре, а не само Бугари, већ и остали суседи Србије су дубоко уплетени у све то. Kао подизвођачи, али некада и уживају у тој улози

Резервни официр Војске Србије и радник Центра за културу у Босилеграду Љ. Г. (1963) ухапшен је прекјуче под сумњом да је бугарској служби одавао поверљиве информације о стању у нашим оружаним снагама. Он је бугарској страни прослеђивао податке о броју војника у Врању, стању у јединицама, као и шта све они користе од оружја и опреме. Достављао им је и кадровску шему безбедносних органа. Такође, реферисао је и о политичкој ситуацију на југу земље.

Осумњичени је признао дело. Радио је за бугарску Државну агенцију за националну безбедност (ДАНС).Њему је одређен притвор након саслушања. Терети се да је припадницима стране организације Републике Бугарске саопштио тајне војне податке, који могу да проузрокују штетне последице за безбедност, одбрану и војне интересе државе Србије. Босилеграђани су прилично збуњени јер су Љ. Г. познавали као доброг комшију, оца две ћерке, који осим основног посла у Центру културе има и продавницу у овом пограничном месту, где се малтене сви знају, јер је место невелико.

Но, тако то углавном и бива када се открију шпијуни, неретко не само комшије и суграђани, већ и најближи пријатељи и родбина осумњиченог тада буду шокирани. Оно што је интересантно јесте то да је осумњичени радио у центру за културу, у којима иначе често раде инфилтрирани шпијуни, а и живео је у месту где је по бројности доминантна бугарска национална мањина.

Појачано дејство страних шпијуна на простору Србије
Kада је хрватски агент, дипломата-шпијун Хрвоје Шнајдер протеран из Србије, исправно смо најавили да ту није крај и да следе нове акције државних органа тог типа, па чак и хапшења. То је било очекивано, јер се рад страних служби на територији наше земље толико интензивирао у последње време, да је одговор морао да уследи. Након афере Шнајдер и прекјучерашњег хапшења бугарског шпијуна, за очекивати је да ће се на кратко време страни шпијуни у Србији примирити, али то неће дуго трајати, јер их покушај испуњења задатака које су добили од својих наредбодаваца свакако чека, па ће упркос будности српских органа и ризику по себе, наставити са својим нелегалним активностима.

Извор портал 24sedam

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.