Press "Enter" to skip to content

Црна Гора од САД добила 50 милиона долара за „борбу“ против руског „малигног“ утицаја

Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је извјештај Фонда о борби против руског утицаја, у коме  наводи да су САД потрошиле 50.021.746 долара од 2017. године, за финансирање активности и програма који се супротстављају „малигном“ руском утицају у Црној Гори.

У истом периоду је, у свим земљама које покрива Фонд, потрошено више од милијарду долара, а средства су, како се наводи, намијењена „организацијама цивилног друштва и другим субјектима посвећеним владавини права, медијима, и за сајбер и друге програме који јачају демократске институције и процесе“, а против руског малигног утицаја и „агресије“.

Највећи дио те суме, 621,5 милиона долара, инвестиран је у земље централне и источне Европе, Балкана и Вишеградске групе (В4) од 2017. до 2021. године.

Највећи појединачни износ од 98,1 милион долара припао је Молдавији, готово 81 милион Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији 67,4 и Румунији 66,1 милион. Такозвано Косово је добило 61,1 милион, а Србија 15,1 милион долара.

За Бугарску је издвојено 47,7 милиона, Словенију 40,3, Албанију 39 милиона, Хрватску 11,4, а за Грчку нешто мање од 0,7 милиона долара.

Фонд је успостављен Законом о консолидованим апропријацијама из 2017, подсјећа се у извјештају.

50 милиона долара је од 2017. до 2021. дато од Владе САД Црној Гори за борбу против руског „малигног“ утицаја. Да ли би из тог разлога требало да се запитамо зашто је скоро сав НВО једногласан и колико – од тих 50 милиона – се опредјелило за пацификацију медија препознатог од конзумената америчких долара, као и Стејт департмента као проруски и медиј који подржава „руски малигни утицај“!?

(Извор: портал ИН4С)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.