Press "Enter" to skip to content

Кисинџер: Неутрални статус Украјине је могуће решење за конфликт

Неутрални статус Украјине би могао да буде решење за конфликт у евроазијском региону, сматра бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

Познати дипломата и експерт у области међународних односа је у својој новој књизи „Лидерство: шест лекција светске стратегије“ (Leadership: Six Studies in World Strategy) написао, да ће Русија увек играти водећу улогу у свету, а историја и величина територије оправдава њену бригу о безбедности. Одломке из књиге је објавио амерички часопис „Форин аферс“ (Foreign Affairs).

„Русија, због своје велике територије и одсуства географске заштите, пати од сталног осећаја несигурности који је дубоко укорењен у њеној историји. Катарина Велика је забележила тај идиосинкратски (необичан) страх и рекла: „Ја немам други начин како да заштитим своје границе, него да их проширим“, пише Кисинџер.

Он указује на то да у случају да Украјина постане чланица НАТО-а, онда ће границе Алијансе бити на 500 километара од Москве, што ће елиминисати стратешку дубину на коју је Русија увек рачунала.

(Извор: Спутник, Форин аферс)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.