Press "Enter" to skip to content

Србија брине о својој деци, сигуран сам да ћемо у наредном периоду досегнути зацртане циљеве!

Потпредседник Владе, министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић у ексклузивном интервјуу за наш портал говорио је о политичким и друштвеним постигнућима Српске напредне странке, а посебно се осврнуо на недавне изборне резултате, те покушаје дестабилизације државе, спољнополитичке изазове, као и ситуацију на Косову и Метохији.

Српска напредна странка (СНС) је убедљиво победила на недавним изборима, а упркос тврдњама опозиције да,, добијају Београд” ни то се није догодило. Шта је по Вашем мишљењу пресудило да СНС оствари сјајан резултат, бољи него 2022. године?

Озбиљан и мукотрпан рад председника Александра Вучића и целог тима који он предводи. Грађани Србије су правилно проценили да избори нису шала, а да држава није играчка. Не сме се земља препуштати авантуристима, хазардерима или припадницима бившег режима, који се данас представљају као опозиција. Премрежили смо Србију аутопутевима, брзим саобраћајницама, супербрзим пругама, локалним путевима.

Изградили смо болница и школа више него ико пре нас. Бринули о сваком делу Србије пођеднако. Вратили национални понос. Бринули о свим Србима, ма где они живели. Саували мир у готово немогућим геополитичким условима. Очували независну српску спољну политику. Борили се за наш народ на Косову и Метохији, за наше светиње. Подигли смо плате и пензије, смањили смо незапосленост. Све ово су грађани увидели и правилно оценили. Зато смо победили убедљиво и преузели на себе одговорност да и у наредном периоду водимо Србију.

Како коментаришете покушај,,мајданизације Србије” поводом београдских избора – у чијем интересу се покреће дестабилизација Србије и хоће ли држава имати одговор на то?

Наравно да многима у иностранству не одговара снажна Србија и да ће учинити све што могу да је дестабилизују. Наивно би било веровати како у овим блокадама путева, упадима у Скупштину Београда и нападима на полицију нема рукописа и страних служби безбедности. Али свима могу поручити само једно – држава Србија је довољно јака да одбије сваки напад и покушај дестабилизације. Неће им се остварити планови, у то нека буду уверени.

Све су јачи спољни притисци на наше државно руководство по разним питањима. Хоће ли нова влада о(п)стати на досадашњем курсу војне неутралности, неувођења санкција Руској Федерацији и спољнополитичког балансирања?

Српско руководство ће и даље доносити одлуке искључиво у складу са нашим националним интересима. Ми желимо да постанемо пуноправна чланица Европске уније, желимо да чувамо и развијамо односе са Русијом и Кином, наставићемо то да чинимо и у наредном периоду. Знамо да ћемо због тога трпети разне притиске, свесни смо чињенице да ће тај наш став бити лоше примљен у многим центрима моћи, али без обзира на све, ми ћемо истрајати на свом путу и нећемо допустити никоме да доноси одлуке у наше име. Србија ће сарађивати са различитим војним савезима, али неће постати чланица ниједног. Остајемо непоколебљиво на путу сопственог развоја и стремимо испуњењу циљева у интересу наших грађана.

Косово је наше вечно,, питање свих питања”. Сведоци смо радикализације прилика услед потеза Аљбина Куртија. Хоће ли наша генерација бити,, достојна Косова” и стрепите ли од додатног погоршања прилика у јужној српској покрајини?

Ситуација на Косову и Метохији је тешка и комплексна. Ми на Космету имамо два циља. Први је да сачувамо наш народ на Космету, наше светиње и одбранимо наше легитимне државне интересе. Други циљ је очување мира. Свесни смо тежине оба задатка, али немамо намеру да бежимо од изазова. Народ на Космету верује Александру Вучићу, што су показали и последњи избори. Једини начин да Срби на Космету опстану јесте да остану међусобно јединствени, да не наседају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом.

Буде ли Курти уз помоћ својих ктитора успео да завади Србе међусобно на Космету, перспективе нашег народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре. Зато нам је важно да останемо монолитни, као што смо до сада и били, да пратимо политику председника Александра Вучића и да тиме помрсимо рачуне и Аљбина Куртија и свих његових обожавалаца у региону, али и у нашим опозиционим круговима. Срамно је што Курти има толико истомишљеника у нашој опозицији, али истину треба рећи, ма како она горка била.

При крају смо календарске 2023. године, па је време за сумирање утисака. Шта бисте као ресорни министар посебно издвојили од активности Министарства одбране и Војске Србије у протеклих годину дана – на шта сте посебно поносни?

Процес јачања наших одбрамбених капацитета је константан и дугогодишњег је карактера. Учинили смо много на побољшању материјалног положаја припадника Војске Србије и запослених у Министарству одбране. Нису то била мала повећања плата, дијапазон је широк од готово 13% до чак 25%, али не намеравамо ту да станемо.

Војска Србије ће бити још бољи послодавац, сваки амбициозан и млад човек моћи ће да се оствари уколико изабере овај позив и поред тога што је реч о најчеститијем могућем занимању, оно мора бити и атрактивно, јер живимо у доба тржишне привреде и морамо умети да одговоримо на све изазове које то доба са собом носи. Градимо широм Србије станове по веома повољним ценама за припаднике Војске Србије. Наш војник мора да зна да је његова држава ту за њега и да ће увек, макар када је реч о егзистенцијалним питањима, моћи да буде релаксиран.

Успели смо да ојачамо наше одбрамбене капацитете. Српска наменска индустрија ради, усуђујем се рећи – одлично. Са перспективом још бољих резултата. Постали смо веома конкурентни на међународном тржишту. То показује како наше присуство на међународним сајмовима наоружања, тако и велики сајам наоружања који смо организовали у Београду.

Купили смо хеликоптере са Кипра, који су добро опремљени и количином праве разлику у нашу корист. Имамо нове радарске системе, хамере, обнављамо ПВО… све су то процеси који су започети и који ће се тек наставити. Очекујте много добрих вести и у новој години. Да ли је могло боље? Увек може боље. Свестан сам чињенице да је још много посла пред нама.

Недавно сте истакли како су млади, школовани, вредни, политички заинтересовани и освешћени људи наша будућност. Хоће ли се држава у наредном периоду још више посветити младима и стратешком искоришћавању њихових потенцијала?

Наравно. То нам је стратешка оријентација. Никада нико у Србији није толико уложио у младе као Александар Вучић. Узмимо било који параметар. Могућност да купе прву некретнину, да се запосле, да заснују породицу… Све је на далеко вишем нивоу него ли што је било. Имамо још простора за напредак и сигуран сам да ћемо у наредном мандатном периоду досегнути зацртане циљеве. Србија брине о својој деци.

Идемо у сусрет новогодишњим и Божићним празницима. Шта бисте поручили грађанима Србије пред наступајућу 2024. годину?

Свим грађанима Србије желим много здравља, среће и успеха, а обећавам им да ће се њихова држава постарати да они и њихова деца живе у уређеној, мирној и безбедној држави. Живела Србија!

ИЗВОР 24sedam.rs

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.