Press "Enter" to skip to content

Tрамп, геополитика и Гренланд

Амерички председник Доналда Трамп је потврдио како Сједињене Америчке Државе и даље желе да купе Гренланд од Данске, упркос чињеници да је званични Копенхаген одбацио такву идеју као „апсурдну“.

Трамп је у изјави медијима истакао како разматра опцију куповине Гренланда, али је и нагласио да постизање таквог договора није у врху приоритета његове администрације. „Таква идеја се појавила у једном тренутку, и стратешки посматрано она делује интересантно“, нагласио је Трамп.

У извештају објављеном у америчком Вол стрит журналу каже се како је амерички председник почео да показује интересовање за ову територију, након што је сазнао за природне ресурсе Гренланда и за његов геополитички значај.Истовремено, идеја америчког председника о куповини Гренланда је ових дана предмет исмевања на социјалним мрежама, а изазвала је и поприлично чуђење и изненађеност многих иностраних лидера.

С друге стране, дански званичници истичу да Гренланд, полу-аутономна територија Данске, није на продају.

„Гренланд није на продају, али је отворен за сарадњу са другим земљама, укључујући и САД“, истиче данска премијерка Ким Килсен.

(Извор: The Independent)

Један коментар

  1. Гео Гео

    Како је кренуо, откупиће цео свет, јер је то у интересу Америке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.