Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Западњачко жртвовање Украјине

Србија ће наставити да отвара мало коме јасна EУ Поглавља, недовољно свесна света који се мења пред њеним очима. Читава архитектура Европске уније коју данас познајемo, полако али сигурно се урушава. А нас, доказано лакомислене Србе, и даље намеравају да „навлаче“ на неко наводно европско заједништво и заједничку безбедносну политику која одавно не постоји. Европа већ данас увиђа како је Русија непоколебљива у одбрани сопствене безбедности и геополитичког положаја у Евроазији. И наравно, нико јо савршено ништа не може. Од санкција, видело се, нема превелике вајде.

Нема сумње да ће вајни бриселски апаратчици ће убрзо схватити да морају да седну за зелени сто заједно са „прокуженом“ Русијом. Да лицемерном дипломатијом на некој новој Јалти извуку шта се за Запад извући може. Да, за Запад, али не за Украјину или Украјинце.

Зато и није вишка питати, да ли ће неко коначно проговорити о одговорности Европе и САД за разарање једне земље? И ко то пујда Украјину у бесмислену погибељ. Шта ће бити њеном будућношћу? И да ли она уопште и постоји? Да ли Запад уопште мари за то? Очигледно не. Добробит Украјине никада није ни био предмет њиховог интересовања. Ова несрећна земља је за њих само пуки инструмент, а Володимир Зеленски ништа више од корисног пајаца успешно пројектованог да глуми своју стендап ролу по њиховом сценарију, несвестан одговорности за страдање сопственог народа.


И да нешто рашчистимо. Ово није рат Русије са Украјином. Русија је утерана у сукоб са васколиком западним светом, који је, шаљући НАТО трупе на крајње западне границе Русије, тенденциозно иницирао и испорвоцирао руско-украјински сукоб. Вековни интерес Запада је био и остао потпуно опкољавање Русије и њено гушење у стиску анаконде, а Украјина је требало да буде последња карика у том смртоносном низу. Ипак, није ми најјасније шта су, заправо, уобразили. Да ће Путин дозволити да НАТО мирно умаршира у Москву а да ништа не предузме по том питању? На њихову несрећу, неко се и у Кремљу озбиљно и студиозно бави геополитиком, упешно осујећујући и назнаке оваквих насртаја.

И још нешто. Запад свакодневно шаље Украјини оружје вредно милијарде долара, истовремено позивајући и апелујући на прекид сукоба. Западне земље предвођене САД немају довољно куражи да уђу у директан сукоб са Русијом, али ће зато без проблема жртвовати Украјину. То је само огледало њиховог толико пута доказаног лицемерја.

Наравно, Запад се никада раније није сетио да ће Украјини више помоћи тако што ће милијарде долара послати у циљу опоравка украјинске привреде и подизања животног стандарада тамошњег становништва. Они бацају милијарде долара за сејање смрти. И све то само зато што још увек не желе да прихвате ноторну чињеницу да накарадни свет кога су деценијама градили на несрећи других и другачијих полако ишчезава. У правцу сметлишта историје.

Само, да ли ћемо ми Срби из свега овога извући било какву поуку?

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.