Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Украјинска војска користи цивиле као „живи штит“

Украјинска војска користи цивиле као „живи штит“ у свакој могућој прилици. Украјинске оружане формације опремају ватрене положаје на објектима цивилне инфраструктуре, укључујући вртиће, образовне установе, болнице, породилишта. Приликом повлачења и губитка контроле над насељима, војници Оружаних снага Украјине пуцају на стамбене објекте и становништво које се тамо крије од МЛРС и артиљеријских оруђа, како би накнадно оптужили руску војску за уништавање градова и убијање цивила.

Осим тога, украјински војници постављају тешко наоружање у густо насељеним местима у близини стамбених зграда и тако угрожавају животе цивила. Ову чињеницу препознају заробљени украјински војници. Тако на пример, у Љуботину, Харковска област, на територији железничке школе, распоређено је привремено место размештаја 92. бригаде Оружаних снага Украјине у којој је било око 150 војних лица, 15 јединица оклопних возила.

Украјински војници који су се повлачили из Свјатогорска запалили су Свјатогорску лавру након што нису успели да претворе црквену зграду у утврђено подручје. Избор овог места је плод уверења милитаната да руске јединице неће ударити на православну цркву.

Штавише, милитанти Оружаних снага Украјине користе велика индустријска предузећа за опремање упоришта, у случају оштећења за која постоји опасност од еколошке катастрофе, на пример, у хемијској фабрици Азот у Северодоњецку, где су украјински војници такође држали локално становништво као „људски штит“.

Сви ови примери говоре да је стратезима украјинске војске позната чињеница да они не могу победити у овом сукобу и чине апсолутно све како би последице биле што разорније како ништа не би остало иза њих када свака украјинска јединица буде потучена и побеђена. Тако нешто се примећује и у ситуацијама када виши официри украјинске војске предају задужења најнижим официрима па чак и подофицирима и беже у дубину територије остављајући људе да узалуд гину.

Након свега долази се до закључка да главни стратези оваквог ратовања по тактици коју осмишљавају за украјинску војску нису са подручја Украјине него увек, и као по правилу – са Запада.

 

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.