Press "Enter" to skip to content

Вучић о санкцијама Русији: Шта треба, да укидамо Чајковског и Достојевског, шта ће нам деца учити

Шта треба, да укидамо Чајковског и Достојевског, а шта ће нам онда деца учити у школама, рекао је председник Србије Александар Вучић, говорећи о позивима да Србија уведе санкције Русији због ситуације у Украјини.
„Прича око санкција је одвратна прича о нама. У изборној кампањи много је јунака говорило да ће Вучић да уведе санкције чим избори прођу. А после избора су рекли да су за увођење санкција, а пре тога су говорили да су против“, рекао је Вучић.

Он је додао да „кад водите државу, не можете да искључујете ствари, не знате какав ће вам бити мач над главом“.
„А знате колико сте тврди и колико ћете да чувате позицију постављену на Савету за националну безбедност. Када су завршени избори, сви су били за увођење санкција, а Вучић води неодговорну политику. А нисам сигуран да ћемо да их уводимо. Па да вас питам, издржали смо годину дана. Шта треба да укидамо Чајковског и Достојевског у школама. Шта ће деца да нам уче, шта треба, да рушимо споменике?“, запитао је председник Србије гостујући на ТВ Хепи у емисији „Ћирилица“.

Нападнути зато што су Срби, сви ћуте, а да је било обрнуто…

Децу на Косову и Метохији и у Сарајеву напали су само зато што су Срби, рекао је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је рекао да ти напади говоре о ситуацији у региону.
„Осим физичких напада, то говори и да ми морамо да пронађемо пут изласка из тога. На Бадњи дан имали смо напад на српску децу. Приметили су људи у Србији, оно што је мене највише заболело, наравно, будала и лудака има свугде, алиу за мене је интересантно да нико, од Еулекса, Немаца, Американаца, канцеларије УН, нико није рекао да су нападнута двојица српских дечака, већ су говорили двојица грађана, две особе, да нико не може да закључи ко је нападнут, а ко је нападач. Једини разлог због којих су нападнути је што су били „наоружани бадњим дрветом“, у њих је пуцано само зато што су носили бадњак, само зато што су Срби. Ви само то зашто је у њих пуцано нисте рекли“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи у емисији „Ћирилица“.

Тешка позиција нашег народа

Вучић је додао да то говори да би показао колико је тешка позиција нашег народа.
„Од тих Ховенијера, Вигемарка, канцеларија ЕУ, УН, Еулекса, сви су присуствовали комеморацији у Рачку, нечему што је апсолутно спорно. Да поставимо питање, кад сте видели да су у Београду, нећу да вас питам због убиства Милице Ракић, или мале Сање или Бојане, најмлађе убијене у НАТО агресији, или 16 убијених у РТС, или убијених у возу у Грделичкој клисури. Јесте ли видели да су икада они осудили што председнику Србије није дозвољено да оде у Јасеновац или да оду на годишњицу пробоја у Јасеновцу, где су жртве десетине хиљада пута веће него у Рачку. Никада се није догодило, већ су бирали да ли ће да дођу у Доњу Градину у складу са тим да ли ће се појавити руски амбасадор“, каже Вучић.
Он је подсетио на најновији напад на родитеље српске деце, која су гостовала на фудбалском турниру у Сарајеву.
„Родитељи српске деце су нападнути у Сарајеву само зато што су Срби, али то не сме да се каже, а да је било обрнуто, све би било другачије. За њих је проблем да изговоре име српског народа, да кажу Срби, то постоји у неколико земаља у окружењу, јер желе понижену и Србију на коленима. Када је Србија почела да се диже, било је – Србија се наоружава“, наводи председник Србије.
Матрица лажи није случајно успостављена
Вучић додаје да „матрица лажи није случајно успостављена“. Он каже да је наше да покушамо да умиримо односе и да покушамо да имамо боље односе у региону, да се нада да је то могуће, али да није велики оптимиста.
„Ако кажете да Срби не могу да гоне они који су убијали децу на Петровачкој цести или да не смемо да говоримо о „Олуји“ као о етничком чишћењу, а шта да кажем? Да говоримо о томе да смо ми геноцидни народ?“, питао је председник Србије.
Вучић је рекао да је један од представника западних земаља, на једном од састанка, шапнуо другом представнику западних земаља, мислећи да он не чује, да је „дилужнал“ (отуђен од реалности).
„То је тешка увреда, а ја сам износио чињенице. А кад немате одговор на чињенице, тим горе по њих“, рекао је Вучић и најавио да по повратку са састанка Светског економског форума у Давосу, очекује разговор са „великом четворком“ о Косову и Метохији.

Бринем само да не кажу „нема више инвестиција“

„Само бринем да ће једног дана да кажу „нема више инвестиција“, да ли су они у стању то да ураде, јесу“, рекао је Вучић и набројао бројне фабрике које су страни инвеститори отворили у Србији. Видео сам како су Русију напустили, где су имали много веће интересе него овде, указује Вучић.
Не бих се много узбудио да нам кажу да ће нам прекинути разговоре о напретку ка ЕУ, иако то још нису рекли, додао је Вучић.
Због Косова држава има већу каматну стопу за један одсто, а за неувођење санкција Русији још 0.5 одсто, тврди председник Србије и објашњава да је цена новца у свету скочила.
За Србију је важно да има добре односе са Америком
Председник Србије изјавио је да је за Србију веома важно да има добре односи са Америком, волео то неко или не.
Вучић је казао и да Америка није на страни Србије, већ да они „гледају како да се понашају рационално, озбиљно, да не губе енергију на још некога, јер су све своје снаге усредсредили против Русије“.
„А да ли можемо нешто да то искористимо тактички, можда, али стратешки не лако“, додао је Вучић.
На питање како кометарише то што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да је специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар „потпао под утицај Србије и да се плаши Срба“, Вучић је рекао да те глупости неће ни да коментарише.
„То је као и када говоре како смо ми издајници јер смо продали Русе, а ми једна једина земља која није увела ниједну меру против Русије“, рекао је Вучић.

О уклањању барикада на северу Косова

Председник каже да му је један од међународних представника рекао да барикаде, које су недавно биле постављене на северу Косова, хитно склони седам дана пре стварног склањања и да му је тај представник рекао да ће Курти кренути на барикаде. Председник каже да је тај представник успео да уплаши Марка Ђурића и Петра Петковића.
„Ја сам га позвао и рекао му да продаје трикове овим мојима. Људи су били веома добро организовани и знао сам ко шта може, а ко не може“, казао је Вучић.
Вучић каже да су Србима гаранције дали НАТО, САД и ЕУ.
„Први пут имамо писмено на ком није само Тачијев и Расмунсенов потпис. То је формални извор права за нас. То је за нас веома важно. То је била већа тактичка победа него што смо је представили“, казао је он.

(Извор: Спутњик)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.