Press "Enter" to skip to content

Марија Захарова: Бомбардовање СРЈ и даље убија

НАТО бомбардовање СР Југославије није било само противправна насилна акција против суверене државе, већ и врста бомбе са успореним и одложеним дејством, која и данас наставља да буде претња по здравље милиона цивила и деце, истакла је Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова.

Захарова је новинарима рекла да „поздравља кораке српских посланика у циљу утврђивања истине о трагичним догађајима у Југославији, повезаним с агресијом НАТО против те државе“, преноси  Амбасада Руске Федерације у Републици Србији.„Анализа и упоређивање података које је навео аутор извештаја, посланик Народне скупштине Србије Божидар Делић, генерал у пензији и сведок тих догађаја, указују да су подаци о количини баченог осиромашеног уранијума, које је обзнанила Северноатлантска алијанса, озбиљно смањивани најмање 20 пута“, истакла је Захарова.

Она је навела да је „током те варварске специјалне операције, цинично назване хуманитарном интервенцијом“ погинуло око 2.000 цивила, од којих најмање 89 деце, и додала да је међу страдалима било и немало косовских Албанаца чијим спасавањем се НАТО наводно бавио.

Као резултат коришћења муниције са осиромашеним уранијумом током агресије на СРЈ, у многим областима загађени су земљиште и вода, што је довело до знатног раста оболелих од карцинома. „Нико није сносио одговорност за то“, подвукла је Захарова.

(извор: Амбасада Руске Федерације у Републици Србији)

Mission News Theme by Compete Themes.