Press "Enter" to skip to content

Захарова: Оно што је Европа обећала Грузији сада је тзв. Косову у Албанији – зелено светло за сукоб

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је коментаришући напету ситуацију на КиМ-у закључила да ће уместо европске перспективе, судбина тзв. Косова бити потпуно другачија, упркос томе што је процес за чланство тзв. Косова у Алијансу покренут.
Нереди на Косову и Метохији почели су непосредно пошто је Европска Унија одржала самит у Тирани и након што је покренут процес за улазак тзв. Косова у НАТО, а тренутна ситуација која прети да ескалира у оружани сукоб слична је бомбардовању Јужне Осетије након НАТО самита у Букурешту када је Грузији обећан улазак у Алијансу, објавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Мало ко је обратио пажњу на чињеницу да је до недавног заоштравања ситуације на самопроглашеном Косову дошло одмах након тога што је Европска Унија одржала самит у Тирани уз учешће држава Западног Балкана“, написала је Захарова на Телеграму.

„Ево како је било: 6. децембра Европска унија одржава самит у Албанији, усваја Тиранску декларацију у којој подржава жељу ‘Западног Балкана’ да се придружи Европској унији. А у посебном параграфу Тиранске декларације наводи се да су самопроглашно Косово, као и Србија ‘на европском путу'“, написала је Захарова.

Према њеним речима, није чудо што су косовски сепаратисти за мање од недељу дана након самита кренули у оружану ескалацију и насилне провокације на територији јужне српске покрајине – ухапсили су Србина Дејана Пантића и почели да шире агресивну реторику.

Захарова је подсетила да је огромна већина становника Косова етнички албанско становништво које помно прати политику и европску перспективу суседне Албаније. Подсетила је и да је косовски „премијер“ Аљбин Курти у јеку нереда и заоштравања ситуације на улицама и путевима поднео пријаву за чланство у ЕУ, политички процес је покренут.

Руска званичница се осврнула на ситуацију из 2008. године, када је бивши председник Грузије Мишико Сакашвили, инспирисан одлукама НАТО самита у Букурешту да ће Грузија ући у алијансу, „полудео“ и почео да гранатира Јужну Осетију, руске грађане и мировњаке.

„Проверен механизам инспирисане некажњивости. Ризик од ескалације и оружаног сукоба у северном делу Косова и Метохије расте. Следи закључак да ће, уместо европске перспективе, судбина тзв. Косова бити потпуно другачија“, истакла је Захарова.

„И што је најважније. Европска Унија једном руком Београд води у ‘лепу будућност’, а другом се бави антисрпским провокацијама. Ово је издаја од самог почетка. Као брак који почиње преваром“, закључила је Захарова.

(Извор: РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.