Press "Enter" to skip to content

Мaрилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Интервју водио и превео са италијанског језика: Неђо Катанић

У светлу последњих дешавања на КиМ, која помно пратимо са надом да ће се избећи ескалација и сада већ неиздрживе ситуације, те да ће се доћи до компромисног решења, одлучили смо да се за преглед ситуације обратимо некоме из земаља ЕУ.

Наиме, вођени једним од основних правила новинарске професије, које каже да новинар своје извештавање мора обављати праведно и непристрасно, те оне чувене Његошеве „Ко на брду, ак’ и мало стоји…“, схватили смо да, када је у питању Косово и Метохија никада не можемо бити у потпуности непристрасни и да би најбоље било да се за виђење тренутне ситуације обратимо некоме које добро упућен у исту, а да опет није Србин.

Дакле, вођени жељом да анализирамо, из наше тачке гледишта, срамну резолуцију коју је изгласао албански парламент, обратили смо се познатој италијанској новинарки, хуманитарцу и борцу за људска права Марилини Веки, те вам овом приликом преносимо њено виђење ситуације.

 1. Како видите Резолуцију Албаније против извештаја Дика Марија?

Вест о резолуцији албанског парламента којом се од највишег европског тела за људска права тражи да поништи резолуцију из 2011. године – албански парламент је касно у четвртак, 11. августа, гласао резултатом 125:0, за предлог којим се Савет Европе позива да ослободи и Албанију и тзв. Косово о тврдње о трговини органима, а све у циљу нормализације односа између тзв. Косова и Србије – била је прави шок за мене: заправо Албанија тражи брисање „непоткрепљених навода о вађењу људских органа током рата на Косову и Метохији 1990-их“.

„То питање (тврдње о вађењу органа) би било окончано када би се омогућило људима да пронађу начин да се помире и живе заједно, лечећи ране из прошлости“. Снажно осуђујем ову резолуцију као евидентан и дубљи напад на могућност да се нађе правда и истина за српски и неалбански народ који је киднапован, мучен, затваран,  а све ради вађења органа. Немогуће је „помирити се и живети заједно“ а да се не препозна, открије и не призна шта се десило и ко је крив за оно што се догодило на Космету.

2. Као неко ко извештава о ситуацији на Косову и Метохији последњих 20 година, како описујете покушај брисања доказа о страдању невиних Срба са КиМ?

Овај покушај је срамота, ужасан напад на историјске чињенице и историјску истину. Желим снажно да се сетим да је у извештају швајцарског сенатора Дика Мартија из 2010. године, истражитеља Савета Европе, тзв. ОВК препозната као одговорна за смрт стотине Срба, Рома и етничких Албанаца осумњичених да су сарађивали са Србима током агресије НАТО-а 1998-1999. на Косову и Метохији.

3. Шта мислите да би цела прича о трговини органима била могућа без помоћи неког моћнијег и шта мислите ко би то могао бити?

Евидентно је и свима јасно да је немогуће организовати пренос органа – експлантацију и транспорт, специјалне контејнере за органе, брз долазак на дестинације у европским и ваневропским земљама, припрему пацијента који чека на пријем органа, потребу за медицинским/парамедицинским тимовима, хеликоптерима који лете у контролисаном подручју – без знања органа власти, хуманитарних организација, војног команданта, свих присутних којих је у том моменту било много на тој територији. Многи, многи људи, морају знати.

4. Мислите ли да ће истина о трговини органима икада изаћи на видело? Да ли ће кривци икада одговарати?

Видим да ситуација постаје све гора и гора: ништа се не помера, истраге никуда не воде, а организатори облаче лажну одећу „демократије“ и „политички коректног“. Важно је наставити да осуђујемо оно што се десило на Космету и да се боримо за правду, у сваком случају, било где.

5. Како оцењујете најновије тензије на Косову и Метохији и да ли мислите да су их покренули они који покушавају да изазову и сукоб на Тајвану?

Опет морам да кажем да је најновије провокације против Србије на Космету и најновије тензије  организовала Приштина. Све је врло јасно, и недвосмислено у речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који је 17. августа учествовао на две конференције за новинаре, са председником Србије Александром Вучићем и такозваним премијером Косова Аљбином Куртијем. Изазивање тензије је добра прилика за НАТО да повећа контролу на подручју Космета и наметне ескалацију конфликтне ситуације и више војног присуства: Столтенбер је рекао: „Наша мировна мисија на Косову“ је заснована на налогу УН-а. Ако ситуација постане гора, спремни смо да интервенишемо.

6. Иако представници међународне заједнице позивају на компромис, да ли мислите да неко од њих очекује да Албанци испоштују бар неки договор из преговора?

Сваки компромис, дијалог и преговарање у овој ситуацији нелегитимности и насилног постојања лажне Републике Косово је – немогућ.

7. С обзиром на то да сте живот посветили борби за истину, како видите улогу Србије у свету и да ли мислите да је помирење на Косову неопходно и могуће?

Србија је срце Европе и разумевање улоге Балкана је неопходно за равнотежу, стабилност и истинску демократију у Европи. Помирење није могуће без истине и правде.

8. Да сте у прилици да нешто поручите руководству Србије, шта би то било?

Никада не подлжите уценама економске и политичке моћи Европске уније и Сједињених Америчких Држава, признавањем којим бисте наштетили сопственом интегритету: Косово је Србија, то је историјска, културна, политичка истина, и то је основа за сваки дијалог и компромис.

Још једном желим да снажно подсетим јавност да је извештајем швајцарског сенатора Дика Мартија из 2010. године, јавног истражитеља Савета Европе, речено да је тзв. ОВК одговорна за смрт неколико стотина Срба, Рома, али и Албанаца осумњичених за сарадњу са Србима током НАТО агресије на СР Југославију 1998-1999.

У Мартијевом извештају се такође закључује да је било случајева у којима су неки од заробљеника убијени да би њихови органи били продати на међународном црном тржишту. Веровало се да „жута кућа“ у округу на северу Албаније служи као клиника за вађење органа и да је привукла пажњу међународних медија.

Извештај је такође био основа за амандман на Устав тзв. Косова којим је успостављен специјални суд за кривично гоњење бивших лидера тзв. ОВК због ратних злочина. Ово је једна од најсрамнијих и мрачнијих страница агресије на бившу Југославију и Косово и Метохију. Хипотеза – а сада је више од хипотезе – је да је најмање 300-500 Срба нестало и никад више није пронађено, иако има више од 2.000 несталих Срба. Отимани су одвођени у „логорове страве“ у Албанији и коришћени на „црвеном тржишту“ људских органа. За ове злочине још увек нема правде, и све док за ове злочине не буде правде, неће бити простора за било какво помирење, јер помирење може бити засновано само на истини и правди.

Један коментар

  1. Анонимни Анонимни

    Kratak razgovor Koji nagovestava moguci nastavak !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.