Press "Enter" to skip to content

Сарадња са Русијом јача независност Србије – акценти са 2. округлог стола

Под насловом „Одбрамбени и безбедносни аспекти независности Србије“ 14. децембра је одржан 2. по реду Округли сто Српско-руског братства.

На скупу су говорили генерал др Лука Кастратовић, генерал проф. др Митар Ковач, проф.др Срђан Перишић, др Драган Петровић и мр Владимир Пребирачевић. Они су заједнички оценили да је безбедност Србије нераскидиво везана за сарадњу са Русијом, будући да Америка намерава да „Косово“ и БиХ увуче у НАТО, како би осигурала своје геостратешке интересе. Решење је у политичкој храбрости да се Србија изнутра брани враћањем војног рока и цивилне одбране, а споља прекидањем политике прикривеног уласка у НАТО и успостављањем реалне неутралности кроз подизање односа са ОДКБ на ниво сарадње са НАТО.

Ове и друге препоруке и оцене,  учесници су дали одговарајући на питања која је на почетку скупа, поставио проф. др Срђан Перишић:

Како чувати безбедност и суверенитет Србије у условима ширења НАТО, у условима одбране Косова и Метохије, и у условима притисака НАТО на Србе у БиХ и РС?

Како даље изразити војну неутралност Србије и да лу је уопште могуће да Србија буде војно неутрална док је политички опредељена за ЕУ?

Да ли је Србија од НАТО агресије до данас имала адекватну одбрамбену политику?

Како очувати независност Србије док траје глобални сукоб на релацији Запад-Русија који је почео 2014?

У свом излагању, Перишић је оценио да будућност Србије и Балкана зависи од исхода конфликта у Украјини и оценио да је изузетно штетно што се Србима пропагандом намеће да је Русија презаузета ситуацијом у Украјини, те је, наводно, предалеко од нас.

Русија, према његовим речима, не само да није далеко, већ је лопта на српској страни и тамо стоји предуго. «Русија од Првог светског рата чека позив Србије», указао је Перишић.

Он је посебни нагласио да одбрана Косова и Метохије зависи од тога колико нам је стратегија укорењена у нашем идентитету, односно «у чињеници да су Руси и Срби једна цивилизација»

Решења која нам долазе са Запада, како је оценио, неповољна су и за Србију и за РС.

Он је изнео и дуги низ аргумената да је Србија од агресије НАТО пакта, кроз реформе и кадровска решења окренута ка Западу и атлантизму док истовремено официјелно прокламује неутралност.

– Од 2003 до 2013, министар одбране Србије је у пракси био Амадео Воткинс – по оцу Британац, по мајци Хрват, који је деценију руководио српском војском за инетерсе других држава. 2013. га је садашњи шредседник, тада министар одбране, тихо склонио из Војске, на захтев неких наших генерала, али је онда пребачен у МУП где је од 2013-2017 реформисао и нашу полицију. Потом је отишао у Атлантски савет, у Подгорицу, да буде саветник Милу Ђукановићу, навео је Перишић.

Истакао је да нема суверене политике ако земља жели да буде члан ЕУ и оценио да ће се кандидатски статус БиХ показати и као полуга за уништење независности Републике Српске.

– Тражиће нам усаглашавање са спољном политиком ЕУ, а то је спољна политика НАТО, а то је – увођење санкција Русији! Тражиће укидање конститутивности народа.  И треће – добијамо кандидатуру, иако имамо ОХР, што значи да нам они остају, као и стране судије у Уставном суду –истакао је Перишић.

Са тим се сагласио и генерал Митар Ковач, који је на челу Евроазијског безбедносног форума, указујући да је политичка зависност Србије од ЕУ довела до тога да у пракси нисмо војно неутрални.

– Ако истакнете да пут у ЕУ нема алтернативу, ако та ЕУ ради на штету ваших интереса – шта је онда ваша војна неутралност? Однос САД и НАТО је био кључан. Из личних службених контаката знам да 2008. године, кад је прокламована неутралност, НАТО то није узео за озбиљно, јер није унето у Устав и у стратешка документа.

То је касније учињено, али то није променило чињеницу да Србија не гледа на исти начин НАТО и ОДКБ. Седиште представника дирекције НАТО је у Министарству одбране Србије, то је нешто што је спорно од самог почетка. Ако смо заиста војно неутрални, треба да позовемо представнике ОДКБ и дамо им просторије у Министарству. Или обе делегације – изместити. Такође, треба уместо представника у ОДКБ да имамо целу делегацију, као што имамо у НАТО, и да изједначимо и бројност и садржај заједничких војних активности, који су сада у корист НАТО, рекао је Ковач.

Међутим, како је указао, НАТО Србији не дозвољава да буде неутрална – чак ни у аспекту враћања војног рока «ког има свака неутрална земља света».

Поводом РС, Ковач очекује много већу пресију од оне којом је Алијанса увукла Финску и Шведску у НАТО због америчких интереса у Украјини. «Можете да замислите шта ће све учинити да присиле РС да дозволи да БиХ уђе у НАТО», упозорио је Ковач.

Председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала, генерал Лука Кастратовић истакао је да Запад интензивно рад на урушавању четири српске вертикале: породице, образовања, СПЦ и војске и оценио да је агресија на Југославију, односно Србију била у контексту борбе Запада са православљем и Истоком.

– Како НАТО у агресији није остварио ни један постављени циљ, а требало је да нас окупирају за три до пет дана, наставили су агресију другим средствима: игнорисали су Резолуцију 1244, према којој је СР Југославија суверена држава у чијем је саставу АП КиМ, предвиђен је повратак Одреда војске и полиције СРЈ, врше притисак да се Резолуција 1244 измени, изградили су војну базу Бонстил, највећу после Другог светског рата, ван територије САД, дозволили су погром преосталог српског становништва на КиМ 17. марта 2004, када је уништено 34 цркве и манастира, формирали су Државну заједницу Србија и Црна Гора , као прелазно решење за отцепљење Црне Горе, која је у међувремену примљена у члансво НАТО, супротно вољи већине, покрајина КиМ је проглашена тзв. државом „Косово“, није дозвољен повратак 250 000 прогнаних Срба са КиМ, нису уложени напори да се расветле случајеви несталих и отетих Срба, није спроведена истрага за отете Србе, којима су узети органи за трансплатацију, покушавају да изврше ревизију Дејтонског споразума, формирали су и активно усмеравају рад тзв. Хашког трибунала и прећутно прелазе преко нелегалног формирања Војске тзв. Косова чије се људство обучава на Западу, одакле се допрема и оружје, наролито од почетка руске војне операције у Украјини, навео је Кастратовић.

Он је посебно указао на опасност која већ долази од појединих политичких структура и невладиних института кроз ширење пароле ”Само НАТО Србију спашава”.

На крају је оценио да је за независну земљу потребан снажан одбрамбени систем, а за то нам треба обучено становништво – како за војну одбрану тако за борбу против мирнодопских угрожавања становништва.

Директор српско-руског центра „Мајак“ Владимир Пребирачевић оценио је да је интерес Србије “свеобухватна сарадња Русијом и евроазијским простором јер она може само да допринесе квалитету живота и безбедности”.

– За безбедност земље као наша је изузетно битно да има обучено становништво, не само за случај војне претње, него за ванредне околности. Зато морамо вратити служење војног рока, како би наша земља имала перспективу у овако сложеном окружењу. Треба да се угледамо на Израел, где и жене и мушкарци служе војску. Иако ће се прича увек пребацити на то да је тешко наћи финансије, сматрам да овде није питање да ли треба да се врати, него оно мора да се врати, а паре морају да се нађу – рекао је Пребирачевић.

Он је указао да нема суверенитета у безбедности без суверенитета у осталим областима од виталног националног значаја као што су енергетика, прехрамбена индустрија, образовање и идентитет. Он је указао да Србија мора да врати образовање у своје руке и да уџбенике из нетехничких наука поново морамо да пишемо сами, а не да нам странци пишу српску историју “сваке године изостављајући понешто од изузетног значаја за наш идентитет”.

Др Драган Петровић је у контексту будуће политике Србије, указао да ће Русија у Украјини сигурно победити и да би «могло да дође до измене снага до те мере да ни једна српска влада не може да игнорише снагу Русије, Кине и мултиполаризма.»

Ако Русија узме још неку од преостале четири руско-језичне области, она ће изаћи на Дунав! То ће радикално вратити ситуацију на оно што смо имали у доба царске Русије када је њен утицај на Балкану био куд и камо већи, истакао је он.

Петровић навео и више аргумената о томе да се претерани западни утицај на привреду Србије негативно одражава на њену безбедност.

Поред медија из Србије, округли сто су пратиле и водеће куће из Републике Српске, а организатори су посебно поздравили присуство политичког саветника Амбасаде Русије Михаила Генералова.

Д. Милошевић

(Извор: портал Српско-руског братства)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.