Press "Enter" to skip to content

Си Ђинпинг: Кина ће бити још већа и модернија

Кинески лидер Си Ђинпинг формално је закорачио у свој трећи мандат. Oн је поново изабран за лидера Комунистичке партије на редовном конгресу који је одржан у Пекингу. Ако се пажљиво саслушају изјаве овог, за сада неприкосновеног кинеског лидера, Кину у ближој будућности очекује убрзани привредни раст, али и приметније отварање према спољашњем свету у коме ова земља планира да игра много значајнију улогу.

„Крећемо на нови пут на којем ћемо од Кине направити још модернију социјалистичку земљу у сваком погледу“, нагласио је Си Ђипинг у свом првом обраћању делегатима партије.

Кинески премијер Ли Кећијанг и тројица других чланова Сталног одбора Политбироа, највишег тела владајуће Комунистичке партије за креирање политика, искључени су из новоизабраног Централног комитета у суботу.

Ли Жаншу (72), Ванг Јанг (67) и Хан Женг (68), дојучерашњи припадници седмерочланог Сталног одбора, такође су искључени из новог Централног комитета.

Тренутна постава седмерочланог Сталног одбора сада изгледа овако: Ли Ћијанг (нови премијер, који је замијенио Ли Кећанга), Жао Леђи, Ванг Хунинг, Саи Ки, Динг Шуешианг и Ли Кси. Поједини кинески аналитичари су предвиђали да би Ли Ћијанг могао стати иза Сија у улози друге најважније политичке фигуре у држави – као нови премијер.

С друге стране, амерички аналитичари сматрају да је поновни избор Си Ђипинга за првог човека Партије несумњив показатељ да ће Кина у времену које долази наставити да клизи дубље у тоталитаризам, посебно с обзиром на чињеницу да су сви новоизабрани чланови највишег страначког тела –  Политбироа људи потпуно лојални Сију. Они као негативан пример наводе и то да први пут после 25 година, у највишем телу кинеске Комунистичке партије нема ниједне жене.

Припремио и превео: Вања Вученовић

(Извор: иностране агенције)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.