Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Дронови као убојито оружје модерног ратовања

Модерно ратовање подразумева све учесталије коришћење беспилотних летелица, што оних извиђачких, што оних ударних или све популарнијих камиказа-дронова.

Рат у Нагорно Карабаху је био прави полигон за употребу беспилотних летелица турске производње типа „Барјактар“ које су уз максималну експлоатацију снимака њихових дејстава нанеле још већу штету противничким формацијама на информативно-психолошком плану. Исти ти снимци допринели су додатној популарности и препознатљивости турске компаније, што је довело до повећања број поруџбина ових, и не баш толико јефтиних система.

Специјална војна операција у Украјини је такође прилика, где су исте ове летелице требало још једном да докажу своју фантастичну примену, али су ипак заказале управо због квалитета, бројности али и обучености противваздушних јединица руске војске које су са лакоћом обарале Барјактаре. Широј јавности је тако постало брзо јасно да овај специфични тип летелица и није најсрећније решење када против себе, на супротној страни, имате високо технолошки опремљену војску за све врсте окршаја у ваздуху. Поготово за Барјактаре који ће након неславне украјинске епизоде морати или у пензију или на озбиљну дораду.

С друге стране, руска армије је своје јединице опремила великим бројем камиказа дронова последње генерације под називом Геран 2. Ови дронови су нанели огромну штету украјинској путној, енергетској и војној инфраструктури. Занимљиво је истаћи и то да је реч о релативно јефтином оружју, доста приступачнијем у поређењу са горепоменутим Барјактаром.

У последњим недељама октобра светска јавност је могла да види снимке руског камиказа дрона компаније ЗАЛА – Ланцет1 и Ланцет2 и Ланцет3 који се разликују по тежини бојеве главе. Ове летелице, напокон испоручене у озбиљној количини, у последње три недеље напросто урнишу украјинске оклопне и артиљеријске јединице које немају мира од овог јефтиног а изузетно ефикасног и убитачног средства модерног ратовања.

Украјинске оружане снаге још увек нису пронашле адекватну одбрану од оваквог камиказа дрона који ће се извесно користити у оквиру готово свих копнених и поморских јединица руске војске. Изузетно јефтина средства у односу на погођени циљ а при том се максимално чувају животи сопствених војника. Уколико у наредне две недеље отпочне та дуго најављивана херсонска офанзива украјинских снага на град Херсон, за очекивати је да се можда и употребе ројеви оваквих камиказа дронова који би извесно наносили огромну штету оклопним батаљонима украјинске војске. У исто време, дејство ових дронова би произвело и велики психолошки притисак на оружане снаге Украјине, што би битно олакшало руску контраофанзиву.

Преостаје нам још да видимо да ли ће се тако нешто заиста и догодити. Свакако, готово сваки дан можемо да видимо какав је учинак овог новог и врло ефикасног оружја.Опремање овом врстом оружја морало би да буде и на врху листе приоритета српске војске, што би подразумевало и рад на даљем развоју истих као и њихову производњу у домаћим војним погонима, јер само тако Србија бити независна, али и безбедна од напада страног фактора у овим кризним временима.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.