Press "Enter" to skip to content

Да ли је објективном новинарству на Западу дошао крај?

Баш су аутори који су више пута оптужени за лажне или обмањујуће колумне неки од највећих заговорника напуштања објективности у медијима, тврди професор права Џонатан Тарли.
Шта то беше неутрално извештавање, питају се медијски професионалци док све више јача покрет активистичког новинарства.

Време је да се разврстамо, заузмемо стране, и ослободимо већ застареле објективности, будући да је, како констатује професор права на Универзитету „Џорџ Вашингтон“ и колумниста „Вашингтон поста“ Џонатан Тарли, такозвано „заговарачко“ новинарство нови камен темељац и основа функционисања медија у које, како показују анкете, поверење нагло опада.

Истраживања наиме откривају да је поверење у медије на историјски ниском нивоу са мање од 20 одсто грађана који верују телевизији или штампи.

А док се медији боре за опстанак, пише Тарли на свом блогу, медијски лидери грозничаво секу грану дрвета на коме седе.

„Новинари и академици настављају да уништавају основне принципе новинарства и улогу слободне штампе у нашем друштву. Заправо баш су аутори који су више пута оптужени за лажне или обмањујуће колумне неки од највећих заговорника напуштања објективности у новинарству“, констатује Тарли.

Он додаје и да се „самодеструктивном покрету“ придружују и сами челници медијских кућа.

„Бивши извршни уредник ‘Вашингтон поста’ Леонард Дауни Јр, и и бивши председник Си-Би-Ес њузa Андрев Хејвард објавили су резултате разговора са више од 75 медијских лидера и закључили да се објективност сада сматра реакционарном, па чак и штетном. Емилио Гарсија-Руиз, главни уредник ‘Сан Франсиско кроникла’, рекао је јасно да објективност мора да оде“, пише Тарли у свом блогу.

И док, како каже, Боб Вудворд и други коначно признају да извештавање о руском утицају у Америци није било објективно и да је резултирало лажним извештавањем, медијске личности се све више залажу против објективности као основне вредности у новинарству.

„Писци, уредници, коментатори и академици су прихватили све веће позиве на цензуру и контролу говора, укључујући и позиве новоизабраног председника Џоа Бајдена и његових кључних саветника. Овај покрет укључује академике који одбацују и сам концепт објективности у новинарству у корист отвореног активизма“, додаје Тарли.

Он даље наводи да и професор новинарства са „Стенфорда“ Тед Гласер инсистира да новинарство треба да се „ослободи појма објективности да би развило осећај социјалне правде“.Наводно, репортери не треба да буду извештачи, већ отворени заговорници социјалне правде, што је тешко учинити под „ограничењима“ објективности.

Елаборирајући да су запослени у америчким медијима одавно „превазишли“ неутралност у извештавању, он наводи и пример отпуштене уреднице „Њујорк тајмса“ Лорен Волф, која, не само да је јавно бранила свој про-Бајденов твит, већ је и објавила чланак под насловом „Ја сам пристрасна новинарка- слажем се са тим“.

„Неки верују да тежња за објективношћу може довести до лажне равнотеже или обмањујуће ‘обостраности’ у покривању прича о раси, третману жена, ЛГБТ+ правима, неједнакости прихода, климатским променама и многим другим темама. И, у данашњим редакцијама које се диверзификују, сматрају да то негира многе њихове идентитете, животна искуства и културни контекст, спречавајући их да трагају за истином у свом раду“, истиче Џонатан Тарли.

(Извор: РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.