Press "Enter" to skip to content

„Фајненшел тајмс“: Руси граде флоту у сенци због ограничења извоза руске нафте

Кремљ је наводно набавио више од стотину старијих танкера, а спекулише се да ће у Русији завршити и 29 супертанкера како би превазишла међународна ограничења у вези са продајом нафте, тврди „Фајненшел тајмс“ позивајући се на податке компаније „Бремар“.

Наиме, како би надиграла забрану увоза из мора ЕУ и нову цену од 60 долара по барелу, Русија је, према сазнањима енергетске консултантске куће „Рајстад“ својој флоти додала 103 танкера.

Наводно, неке од њих је купила, а неке добила прерасподелом бродова који опслужују Иран и Венецуелу, такође земље под западним нафтним ембаргом.

Руси, навoдно, све ово раде у тајности, а стручњаци из „Бремара“ њихове намере су „прочитали“ само зато што је у регистрима повећан број неименованих или нових купаца бродова.

„Ово су купци са којима ми, као дугогодишњи брокери, нисмо упознати. Уверени смо да је већина ових пловила намењена Русији“, тврди шеф истраживања танкера у „Бремару“ Аноп Синг и наводи да су бродови стари од 12 до 15 година, и да би у наредних неколико година требало да буду расходовани.

Стручњак за руску нафту у „Дејвис центру“ на Харварду Крејг Кенеди, утврдио је и да „неколико недеља након продаје многи од ових танкера у Русији преузмају први товар сирове нафте“.

(Извор: Financial Times)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.