Press "Enter" to skip to content

Српско-руски центар “Мајак” организовао друго обележавање годишњице доласка Беле руске емиграције у Србију

Друго обележавање доласка Беле руске емиграције у Србију које већ постаје традиционално, одржано је на Банстолу у Храму Марије Магдалине. Српско-руски центар ”Мајак” има у плану да сваке године организује овај догађај у спомен и сећање на руску браћу која су потражила уточиште у Србији, а која су само коју годину пре тога ушли у Први светски рат на страни Србије иако им тај рат у том моменту никако није одговарао.

Руска емиграција је Србији донела развој у области културе, уметности, образовања и науке као и грађевинарства и архитектуре, али и многих других области, јер се радило махом о били високообразовани емигранти.

Србија се сећа ових људи који су са собом носили и веру у Бога и ту у Сремским Карловцима оформили Руску православну заграничну цркву под Митрополитом Храповицким. Руска браћа и сестре који су дошли пре једног века у Србију допринели су нашој држави и нашем народу на чему смо им данас захвални.

У Храму Марије Магдалине на Банстолу служен је и парастос за све Белогардејце и генерала Врангела који је такође живео неко време у Сремским Карловцима а где му је и отац сахрањен. Литургији и парастосу присуствовало је неколико десетина верника а старешина Храма Синиша Хрвачевић је служио парастос. Кратак осврт на значај обележавања овог догађаја указали су директор Српско-руског центра “Мајак” Владимир Пребирачевић и специјални саветник Центра, пуковник Сретен Егерић.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.