Press "Enter" to skip to content

Лекић: Формираћемо нову владу, не прихватамо колонијални статус

План је да се до 20. јануара, кроз легалне процедуре и демократске одлуке, све обави, рекао је мандатар за састав нове Владе Црне Горе

Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Миодраг Лекић потврдио је за подгоричке „Вијести“ да ће састанак лидера парламентарне већине на којем ће се разговарати о саставу владе бити одржан 4. јануара, а има и поруку за међународну заједницу која се противи таквој влади.

„На састанку, 4. јануара разговараћемо о динамици формирања владе као и персоналним решењима. Нема пуно времена али је план да се до 20. јануара, кроз легалне процедуре и демократске одлуке, све обави“, рекао је Лекић.

Он је додао да ће „влада бити састављена у Црној Гори, на принципима демократије који важе за земље из којих стижу одређене критике и сугестије“.

„Не прихватамо колонијални статус, ако неко то мисли. Ево на пример, била је  посета два представника министара иностраних послова Словеније и Аустрије, и то апсолутно заслужује пажњу, али мени не пада на памет да проучавам како послује фармацеутски погон словеначке државе у Русији, који је високо профитабилан. Не пада ми на памет да размишљам да је пре неколико година бивша министарка иностраних послова Аустрије на своје венчање позвала Владимира Путина, који је и био присутан. То је ствар тих земаља. Према томе, и те земље треба да исто обрате пажњу да ће се о састављању владе у Црној Гори одлучивати у Црној Гори, према демократским поступцима“, поручио је Лекић.

Мандатар напомиње да се већина која ће чинити нову владу споразумом обавезала на посвећеност европским интеграцијама, регионалној сарадњи и поштовању свих преузетих међународних обавеза и поручује да ће њен циљ бити да консолидује институције.

Лекић наводи да је начелни договор  из септембра по коме би половина места у влади требало да припадне Грађанском покрету УРА и Социјалистичкој народној партији (СНП) с једне, и Демократском Фронту (ДФ) и Демократама са друге стране, основа  за тражење коначног решења.

„Легитимни захтеви странака и сагледавање целине и општег интереса – у комбинацији та два елемента ће бити састављена нова влада”, истакао је Лекић.

(Извор: РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.