Press "Enter" to skip to content

Линта: Уништавање споменика на православном гробљу у селу Пламенице код Кључа – затирање трагова постојања Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да рушење шест надгробних споменика на православном гробљу у мјесту Пламенице у општини Кључ предстаља контитуитет затирања трагова постојања Срба у Федерацији БиХ. Гробље је било потпуно порушено у рату. Његова обнова је почела 2021. године, али је већ крајем те године оскрнављено.

У селу Пламенице данас више нема Срба а њихове куће и други објекти су уништени пред крај рата. На подручју цијеле општине Кључ која се налази у Федерацији БиХ живи свега око 60 Срба повратника.

Наведени вандалски чин ће додатно уплашити малобројне српске повратнике. Бројне чињенице показују да се православна гробља на подручју Федерације БиХ скрнаве и оштећују од заврштека рата.

Линта позива Министарство за људска права и избјеглице БиХ да најоштрије осуди овај шовинистички чин и да тражи да надлежни органи у што краћем временском року пронађу и адекватно казне организаторе и починиоце. Такође, наведено Министарство треба захтјевати да општина Кључ обезбеди потребна средства за санацију односно обнову порушених надгорбних споменика.

Извор портал ИН4С

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.