Press "Enter" to skip to content

Вуловић писао земљама Квинте: На КиМ се отима земља од Срба

Бивши градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић упутио писмо амбасадорима земаља Квинте, шефовима међународних мисија, тражи заштиту са Србе од незаконитих одлука Владе у Приштини.

После Зорана Тодића, бившег градоначелника Лепосавића који је средином прошле седмице упутио писмо писмо амбасадорима земаља Kвинте, шефовима Мисије ЕУ на Kосову, УНМИK, ОЕБСА, Еулекса, као и команданту Kфора, сличним писмом, а дан уочи заказане јавне расправе о експропријацији, сличним писмом огласио се и бивши градоначелник општине Зубин Поток Срђан Вуловић.

Он је на ове адресе данас поподне упутио ново писмо у вези са одлуком Владе у Приштини о експропријацији земљишта чији су власници Срби, а која је намењена војних и полицијских база у овој општини.

„Верујем да Вам је познато да се на територији општине Зубин Поток спроводи насилно и противправно отимање непокретне имовине на седам различитих локација која се већином налази у приватном власништву, од стране централних власти у Приштини са циљем да се на њима изграде војне и полицијске базе, од којих су неке већ изграђене у местима Горњи Јасеновик и Бање“, стоји у писму Вуловића уз назнаку да се „све то спроводи уз голу силу и без поштовања Закона о експропријацији, Устава али и Kонвенције о људским правима“.

Закон не важи једнако за све на Косову

Вуловић у писму подсећа амбасадоре и шефове међународних мисија да „нико не може бити лишен своје имовине, осим у јавном интересу и то под условима предвиђеном законом и општим начелима међународног права“.

„Поред тога, Уставом је грантовано право на имовину, као и да се нико не може арбитрарно лишити личне имовине уколико то није у складу са законом. Међутим, очигледно да ова права не важе за све и једнако на Kосову већ искључиво зависе од самовоље тренутне Владе. Kао и у случају имовине манастира Дечани, тако и у погледу приватне имовине у општинама на северу Kосова“, наводи се у писму Вуловића.

Вуловић даље подсећа да је изградња базе у Горњем Јасеновику почела крајем августа прошле године, док је одлуком 02/124 од 02.02.2023. године Влада одобрила “даље разматрање захтева на сопствену иницијативу за експропријацију непокретности“ на којој већ постоји поменута база специјалне полиције у оквиру „реализације инфраструктурних пројеката од јавног интереса“.

„Иако се Влада све време труди да по сваку цену прикрије који су то пројекти од јавног интереса нигде се јасније и очигледније не види намера и циљ свих експропријација у општинама Зубин Поток и Лепосавић, него у случају Горњег Јасеновика, односно да је реч о потпуној милитаризацији северног Kосова“, каже Вуловић у писму.

Вуловић наводи да се противправним одузимањем имовине лицима која су српске националности жели направити двоструки стандард, и то један који је утврђен на поштовању закона и међународног права који је резервисан за становништво албанске националности и други онај који се примењује искључво употребом силе и дугих цеви према имовини и становиништву српске националности“.

Влада у Приштини узурпира имовину Срба

„Огољено лицемерије ове Владе се огледа и у томе да у ниједној одредби Закона о експропријацији не постоји могућност да се експропријација непокретне имовине може извршити за изградњу војних и полицијских база, због чега избегавају да у одлукама наведу шта је јавни циљ експропорације“, каже Вуловић.

Он подсећа да је поступак експроприајције сложен и обухвата разне фазе под строгим правилима а да стање на терену говори нешто сасвим супротно, а то је да је Влада прво узурпирала  непокретности власника и на истим изградила базе специјалне полиције, које се већ увелико користе, а онда је то покушала да оправда кроз правне процедуруе.

„Оправдано је питање шта је разлог за доношење ретроактивних одлука којим се одборава поступак експропријације неколико месеци након што су изведени сви радови на изградњи полицијске базе у Горњем Јасеновику? Да ли се истим жели испунити пука форма или је циљ легализација насиља? Правног насиља спроведеног кроз овај незаконити поступак експропријације који супротан свим нормама домаћег и међународног законодавства, али и физичког, кроз насилно, уз дуге цеви, узурпирање имовине и градњом полицијских објеката на приватним парцелама“, пише Вуловић.

Он даље наводи да Влада Косова „кршећи одредбе Закона о експропијацији очигледно има за циљ дискриминацију становништва које живи на територији општине Зубин Поток јер се из одлуке не може утврдити шта је јавни циљ, али се са терена свакако може закључити да се експропријација не спроводи са циљем економског благостања грађана, за изградњу путева, образовних установа или социјалне заштите“.

У питању егзистенција Срба

„Уз то, оваквим незаконитим радњама односно насилном узурпацијом имовиме доводи се у питање егзистенција становништва јер је неким власницима једини извор прихода био онај који су остваривали кроз обрађивање пољопривредног земљишта или сечу шума на парцелама које су им узурпиране“, каже Вуловић.

По његовим речима,  „доношењем одлуке бр.02/124 од 02.02.2023. године, којом се одобрава захтев на сопствену иницијативу за експропријацију на непокретностима које се налазе на територији општина Лепосавић и Зубин Поток, које наводно имају за циљ да се изграде инфраструктурни пројекти за јавни интерес, осим директног кршење закона, Влада показује и да не зна ни за које парцеле жели да изврши експропријацију нити где се оне у стварности налазе“.

„За парцеле из катастарске зоне Вељи (Велики) Брег које се налазе у општини Зубин Поток, и у последњој али и у неколико предходних одлука, Влада наводи да се исте налази у општини Лепосавић, те се са пуним правом поставља питање какви су то инфраструктурни пројекти за које ни сама Влада не зна где ће се изводити? Ово је још један од разлога због чега би оваква незаконита одлука која није утемељена на тачном чињеничном и фактичком стању требала бити стављена ван снаге“, наводи Вуловић у писму.

Има ли база на граници према Црној Гори, Албанији, Македонији?

Он позива све којима је писмо упућено да „упореде да ли у осталим деловима Kосова, нарочито оним који се граниче се Албанијом, Северном Македонијом или Црном Гором, има изграђених база пограничне полиције које се налазе десет и више километара од граничног појаса или је то ипак ексклузивно резервисано за Север Kосова?

„Без превише муке и релативно брзо ћете установити да не постоји ни једна, односно да су општине Зубин Поток и Лепосавић јединствене у овом погледу, из простог разлога зато што се изгрдњом ових база жели извршити додатни притисак на локално српско становништво, са циљем његовог застрашивања и одласка са ових просотора“, каже он.

Он од међународних партнера очекује да, „у име демократског и цивилизованог света који представљају, безрезервно инсистирају на владавини права и једнакој примени закона и међународних докумената као кључног атрибута сваког демократског друштва, односно да они не могу бити селективно примењивани према српској заједници на Северу Kосова“.

Срби имају право на отпор

„Поред тога, обавеза Владе према међународним партнерима је да одлуке које доноси буду у складу са законом и да имају за циљ економски напредак и општу добробит за све а не милитаризацију северног Kосова и вршење притиска на преостало српско становништво. Право својине у Вашим државама је апсолутно и неприкосновено, с’ тога очекујемо да захтевате да све започете радове треба под хитно обуставити, а досада незаконито изграђено уклонити и вратити имовину на слободно коришћење власницима“, каже Вуловић даље у писму.

Он амбасадорима и шефовима међународних мисија поручује да  „власници обухваћених непокретности, али и сви становнци општине Зубин Поток, немају другог избора осим да стану у одбрану и заштиту својих права која су им призната уставом, законом и свим међународним документима, користећи сва правна али и друга расположива демократска средства“.

У Зубином Потоку сутра ће бити одржана јавна расправа о експропријацији земље у овој општини чији су власници у највећој мери Срби староседеоци.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.