Press "Enter" to skip to content

Михаил Горбачов: Политичари Запада пали на тесту, изолација Русије штети

Окончање Хладног рата била је заједничка победа. Међутим, Запад је себе прогласио победником без размишљања о томе како ће то Русија да прихвати, изјавио је бивши совјетски председник Михаил Горбачов уочи годишњице пада Берлинског зида у новембру 2019. године.

„Најпре је САД себе прогласио победником, тврдећи то на све стране. Нису се замарали размишљањем како ће то прихватити Русија која је толико тога учинила за окончање Хладног рата и трку у наоружању. Нису размишљали о томе како ће то утицати на односе Русије и Запада“, рекао је Горбачов у интервјуу за немачки лист Welt am Zontag.

Како је оценио, Запад је почео да се понаша као да му је све дозвољено – да користи силу без одобрења Савета безбедности УН-а, да крши међународне споразуме, уводи власите термине…

“Уместо да су створили нову архитектуру заједничке безбедности у Европи, покренута је експанзија НАТО-а и савезнице су се прогласиле гарантом мира на нашем континенту и ван њега“, рекао је Горбачов, преноси Ал Џазира.

Како је истакао, политичари Запада нису прошли тест нове епохе.

“То је корен и узрок свих данашњих проблема“, закључио је Горбачов и додао да сада политичари постају свесни да изолација Русије штети свима.

Како је закључио, заједнички рад је потребан да би се нашла решења која би свима одговарала.

Последњи председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов преминуо је у 92. години након дуге и тешке болести.

(Извор: Ал Џазира)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.