Press "Enter" to skip to content

Сијарто у Београду: Санкције против Русије наносе штету европским земљама

Министар спољних послова Мађарске поручио да и Србија и Мађарска плаћају високу цену рата, иако ни Срби ни Мађари нису криви за тај рат.

Санкције против Русије наносе европским земљама озбиљну и тешку штету, а нарочито су енергетске санкције у супротности са безбедношћу снабдевања енергентима, поручио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, након састанка са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић.

Сијарто је истакао да је управо то разлог због кога се Мађарска борила да добије изузеће од одређених санкција.

Он је поручио да и Србија и Мађарска плаћају високу цену рата, како са аспекта цене енергената, тако и са безбедносног аспекта, иако ни Срби ни Мађари нису криви за тај рат.

Мађарска спремна да Србији обезбеди гас и пред следећу грејну сезону

„Уколико је Србији неопходно због националне безбедности снабдевања енергентима, Мађарска ће врло радо да се укључи у евентуалну заједничку набавку енергената или да купимо на западноевропском тржишту гас за Србију, као што се догодило и прошле године након нашег стратешког споразума – Мађарска је купила више стотина милиона кубних метара гаса, који су складиштени у Мађарској, за потребе Србије“, подсетио је Сијарто.

Додао је да су и Србија и Мађарска заинтересоване за што скорији мир.

„Жао нам је што је ратна реторика још увек много гласнија од реторике мира и што се ових дана доноси много таквих одлука које иду у прилог продужавању рата, па чак и евентуалне ескалације“, изјавио је мађарски министар спољних послова.

(Извор РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.