Press "Enter" to skip to content

Милош Кршикапа: Сјај и гламур украјинских „избјеглица“

Свједоци смо послeдњих два мјесеца повећаног броја украјинских држављана на црногорском приморју. Не, то нијесу украјински туристи који желе да посјете нашу земљу прије огромних гужви и катастрофалних врућина у љетњем периоду, него „уцвиљене избјеглице“ које су у својим скупоцјеним аутима једва извукли живу главу из ратних подручjа.

Њихови „прихватни центри и избјеглички кампови“ су неријетко неки од најексклузивнијх хотела на црногорском приморју. Они други, са мало скромнијим буџетом су изнајмили станове на најбољим локацијама у Будви иТивту.Ситуација је таква да је тренутно немогуће наћи смјештај у ширем центру града. Ако се неком и посрећи да нађе слободан стан нека се не зачуди на цијену која је дупло већа него прошле године.

Пракса последњих мјесеци је да станодавци отпуштају своје сународнике како би били хумани и примили избјеглице?!

 

Отпуштени подстанари су махом наши људи са сјевера Црне Горе, које је егзистенција натјерала да напуште своја огњишта и пођу за „бољим послом“ на приморију. Па тако у већ тешкој ситуацији са обимним послом, недовољним накнадама за исти и све већом цијеном животних намирница и животних потреба, сатјерани су у ћошак, јер не могу да испрате повећан раст цијена закупа станова.

Примјера ради, стан у Будви који је раније коштао 250 евра. Данас се цијена креће између 500 и 600 евра.

Народ који рационално размишља и није пристрасан, присјећа се ратова деведесетих година прошлог вијека и избјеглица које су напуштиле своја огњишта често немајући ништа код себе осим личних ствари, боравка по избјегличким камповима који су често били неусловни и недостојни за живот. Ти и такви људи, и након више од двадесет година боравка у Црној Гори немају никакве папире нити право на социјалну и здравствену заштиту. Уз све то, на њих се гледа као на грађане другог реда, док поједини случајеви новопридошлих избјеглица добијају пасоше само након три дана боравка на територији Црне Горе! Може ли ти неко објаснити?

Данашње модерне избјеглице, а посебно ове из Украјине носе на соби скупоцјену гардеробу реномираних свјетских марки, возе аутомобиле од по пар десетина хиљада евра, обилазе најскупље ресторане. Једном ријечју, живе на високој нози.

Зато се с правом питамо, како неко с таквим начином и условима живота може добити статус избјеглице? О чему се овде заправо ради?

Један коментар

  1. Влајко Влајко

    Све су то нацисти који ће за коју годину бити гори од талијанске копилади са цетиња! То све треба истерати, протерати јер је то све го криминалац и нациста из западне укропије!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.