Press "Enter" to skip to content

Српски „плави шлемови“ иду у Мозамбик

Одлука о којој ће сутра гласати српски посланици предвиђа да ће укупан број војника који учествују у мултинационалним операцијама бити повећан на 800, а да ће се на листи мировних мисија наћи и Мозамбик и Синајско острво

Припадници Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру учешћа у мултинационалним операцијама под заставом УН и ЕУ могли би већ ове године први пут да отпутују у Мозамбик и на Синајско полуострво, преносе „Вечерње новости“.

Српски официри, подофицири и војници ће премијерно постати и део борбене групе ЕУ за управљање кризним ситуацијама, а контигент српских „плавих шлемова“ биће проширен и на инжењеријску јединицу.

Проширење листе мировних мисија на Мозамбик, Синајско полуострво и борбене групе ЕУ предвиђено је, како наводе „Вечерње новости“, предлогом одлуке коју је Влада Србије недавно упутила на расправу Народној скупштини, а посланици ће о овој теми дискутовати већ сутра.

Постоји више од 20 мултинационалних операција на које могу бити упућени српски војници, с тим што је, по предложеној одлуци укупан њихов број повећан са 700 на 800.

„То је важно за међународни кредибилитет државе која је пуне две деценије извозник мира у свету“, кажу у Генералштабу ВС.

Војна мисија ЕУ за обуку у Мозамбику, успостављена је одлуком Савета за спољне послове 2021.године у Брисел, а она подразумева подизање нивоа оперативних способности тамошњих оружаних снага, успостављење структура за командовање и контролу, и обуку војске те државве за руковање војном опремом која је донација ЕУ.

На Синајском полуострву „плави шлемови“ су распоређени након резолуција УН из 1967. и 1973. године ради постизања помирења после Израелско-арапског конфликта.
У 2023. години, српски плави шлемови су учествовали у пет мисија УН и три ЕУ, а у иностранство је путовало укупно 278 војника.

(Извор РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.