Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Војска у Нигеру пучем покушава да спасе земљу

У Нигеру, афричкој држави од 25 милиона становника, извршен је пуч у којем је председничка гарда збацила дотадашњег председника Мухамеда Базума са власти који је на власт дошао на таласу незадовољства предходном влашћу у којој су се челници државе ослањајући на заштиту американаца и француза толико препустили корупцији и бахатости да им није било спаса. Власт је преузео сада већ бивши председник који је имао један веома битан задатак а то је да смањи корупцију која је достигла невиђене размере.

Земља богата ураном који извози у Француску од које и зависе француске нуклеарне електране и даље води борбу као да није независна и као да је још увек под индиректном колонијалном управом својих бивших власника Француза. Војска и народ су се у пар сати приклонилим пучистима и тако је ова рунда преврата добила на смањењу тензија и избегнуто је шире  крвопролиће. Али само дан након ултиматума датог сада већ бившем министру финансија Нигера да има 48 сати да одговори где је државни новац и државне резерве или да се суочи са стрељањем одпочела је Француска и Америчка кампања по свету али и међу афричким земљама како би брзо обуздала и ставила под контролу ову за њих важну афричку земљу. Морамо напоменути да американци имају базу у Нигеру са око 1000 војника као и да Французи  имају своје формације и војне базе у својој бившој колонији коју свакако доживљавају и данас као своју колонију.

Још једно присуство америчких војника далеко од своје куће гарантује заштиту америчких интереса по цену интереса локалног народа. У Буркини Фасо и Малију су се десили слични процесиу и тамо влада изразито антифранцуско и антиамеричко расположење као и сада у Нигеру чији демонстранти пред француском амбасадом носе руске заставе.

Спекулације које су ових недеља трајале око Вагнерових формација које се повлаче из Африке изгледа да нису тачне. Изгледа да су се нечије жеље да се Вагнер повуче из Африке ипак изјаловиле и само је дошло до ротације снага које су биле присутне. Стигли су одморни људи са вероватно новим идејама за ово подручје које је подложно моменталној реализацији јер овде нико неће губити време.

ЕКОВАС притиска пучисте да се повуку и да не кваре успостављене бизнис релације које је свргнути председник само преузео од свог предходника без обзира на обећања и потребе народа сопствене земље али и пораст џихадистичког насиља које је почело све више да захвата ову земљу.

Генерал Абдураман Тијани је преузео кормило над државом и за сад одговара лидерима Афричке Уније да нема повлачења.  Западноафричке земље, мада не св,е наложиле су и економску блокаду земље као и Европа што је моментално замрзла помоћ тој сиромашној земљи па чак је речено и да се не искључује употреба војне силе уколико се бивши председник не врати на чело земље. Колико је то могуће остаје да видимо јер би се онда поставило питање па зашто онда нису војно реаговали на исламистичке терористичке формације које оперишу у земљама подсахарске Африке него се тима као баве американци и французи који су ту у ствари да само осигурају своје фантастичне инвестиције у искоришћавање сировина које ова земља поседује а којима је богата аупоредо са тим једна од сиромашнијих земаља афричког континента.

У главном граду Нигера Нијамеју нема никаквих недоумица и народ и војска су на истој страни а велика је вероватноћа да ће кренути управо примером и путем којим су кренули Буркина Фасо и Мали који су им прве комшије и који су се за помоћ обратили Русији у покушају да пробају да заштите своје становништво од исламских терориста као и да покушају да се издигну изнад корбача колонијалног газде којег су мислили да су се давно решили. Будићи дани ће бити кључни за опстанак пучиста али то ће бити и један снажан ударац за Француску која свакако неће мирно посматрати стратешке губитке и већ су исказали спремност на драстичне акције како би задржали свој утицај у овој земљи.

 

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.