Press "Enter" to skip to content

Како амбасадори у Београду виде Србију у 2023. години

Амбасадори Русије, Француске, Кине, Италије, Турске, Египта и Шведске као председавајуће ЕУ, 2023. годину оцењују као годину могућности и кључних одлука за Србију, као прилику да се превазиђе циклус тензија између Београда и Приштине, али и период у којем ће Србија, без обзира на изазове, успети да заштити своје интересе.

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко рекао је за Тањуг да је уверен у успех Србије у 2023.години.

„Потпуно смо убеђени да ће Србија бити још снажнија. Сачуваће достојанство и идентитет, укључујући и развој наших партнерских односа. Верујем да ће бити економски развијенија и социјално снажна и просперитетна држава која чува своје традицоналне вредности“, рекао је дипломата.

Амбасадор Русије нагласио је да Србија у 2023. години треба да буде опрезна због ситуације на Косову и Метохији.

„Морамо да чувамо наду и веру у бољу будућност. Моја жеља је да се смири ситуација на КиМ да не би била препрека, да не кажем претња, за развој Србије, економије, социјалне сфере и заједничког мира“, рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о билатералним односима двеју земаља, амбасадор је подсетио да су Руси протекле године издржали „најозбиљнија искушења која смо доживели последњих деценија“.

„Поред свега наши односи су стабилни, развијају се и имају динамику. Желимо више и боље и најважније је да Србија није подржала санкције Москви, а на основу разговора са руководством Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, имам уверење да је став дугорочан“, рекао је амбасадор и нагласио да ће управо такав став допринети развоју сарадње Србије и Русије.

Амбасадор Француске Пјер Кошар наводи да је у 2023. години пред Србијом много обавеза, али и да је уверен да „Србија то може да спроведе, ако тако одлучи“.

Он наглашава и да следи период за јачање историјских односа две земље.

„Мислим да ће 2023. бити година могућности и одлучујућих избора за Србију, прилика да она потврди свој избор европског пута кроз предузимање реформи које се очекују у доменима као што су слобода медија и борба против корупције“, рекао је Кошар.

Предстојећи период биће, како каже, и шанса да се, „тако што ће изабрати нормализацију“, превазиђе циклус перманентних сукоба који су обележили односе Београда и Приштине.

Амбасадор Кошар 2023. види и као период у коме треба да кренути ка већој регионалној сарадњи.

„У контексту када је континент погођен ратом, ово је време за земље западног Балкана да покажу пут, пут регионалне сарадње и побољшаних односа“, рекао је амбасадор, додајући да ће наредних 12 месеци отворити могућност и за даље развијање билатералних односа Србије и Француске.

Како додаје, градиће се контакти покренути важним посетама председнице Владе Србије Паризу и председника Сената Србији 2022.године, а јачаће се и економска партнерства, док ће и енергетика остати важна тема у односима земље са Европом.

Када је реч о дешавањима на глобалном нивоу, амбасадор сматра да ће 2023. година бити обележена европском солидарношћу у којој ће Србија такође имати улогу, тако што ће бити у потпуности уз ЕУ како би се изашло из рата и ишло ка миру који у потпуности подржава интегритет Украјине.

„Убеђен сам да ће 2023. бити прилика да сарађујемо још тешње него данас како би превагнули мир, развој и заједничка будућност, другачија од оне коју неки покушавају да наметну европском континенту“, рекао је Кошар.

Амбасадорка Кине Чен Бо подсетила је да је Србија 2022. године превазишла неповољну епидемиолошку ситуацију, напету безбедносну ситуацију у Европи и друге неповољне факторе, одржала социјалну стабилност и економски раст. Она је уверена и да ће без обзира на изазове који јој предстоје, Србија и убудуће моћи да заштити своје интересе.

„У 2023. години Србију чекају многа нова искушења у погледу одржавања економског развоја и регионалне стабилности. Међутим, верујем да ће српски народ вођен политиком тежње миру и развоју моћи да заштити суштинске интересе земље, одржи добар замајац економског раста, непрекидно унапређује животни стандард, игра већу улогу у регионалној сарадњи, и оствари још већи развој своје земље“, рекла је амбасадорка Кине на питање како види Србију у 2023.

Чен Бо напомиње да је билатерална сарадња Београда и Пекинга током 2022. године дала резултате и најавила да ће сарадња Кине и Србије донети нове, опипљивије користи за наше народе.

Амбасадорка је подсетила да је Кина у прва три квартала постала највећи извор страних инвестиција у Србији и наставила да одржава позицију њеног другог највећег трговинског партнера. „Зиђин мајнинг“, „ХБИС“ железара у Смедереву и „Зиђин копер“ наставиле су да буду три највећа извозника у Србији. Отворени су и директни летови између наше две земље.

„Билатерални односи под стратешким вођством шефова наше две земље оствариће још квалитетнији развој у односу на остварено. Интензивираће се изградње деонице Нови Сад-Суботица у оквиру пројекта брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта, више деоница аутопута Милош Велики, Београдског метроа, пројекта ‘Чиста Србија’, блока Б3 термоелектране Костолац и других пројеката“, рекла је Чен Бо.

Она је додала да ће научне и технолошке иновације, обновљива енергија, биотехнологија, заштита животне средине и друге области постати нова тачка развоја билатералне сарадње, док ће економска, трговинска и инвестицона сарадња достићи нови ниво.

Како је амбасадорка нагласила, Кина и Србија ће такође заједно промовисати квалитетан развој заједничке изградње „Појаса и пута“ и сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Амбасадор Италије Лука Гори оценио је да оквир за сарадњу две земље јесте и мора остати Европска унија, због чега треба радити на убрзању процеса њеног проширења на Србију и цео Западни Балкан.

„Италија је и даље међу државама чланицама ЕУ један од највећих заговорника важности стратегије проширења. Ако је тачно да је ЕУ потребна Балкану и Србији, важи и обрнуто: наши стратешки интереси се подударају“, рекао је он.

Подсетио је да је остављени међународни контекст несумњиво најсложенији од завршетка Другог светског рата и додао да због тога морамо да кажемо да ће 2023. бити тешка за целу Европу.

„Песимизму разума морамо се супротставити оптимизмом воље. То се односи на Украјину, где треба постићи праведан мир. Али односи се и на стабилност Балкана, где је пре свега кључно подржати деескалацију тензија на Косову, избегавајући једностране потезе“, рекао је Гори.

Подсетио је да су снабдевање енергентима, инфлација и управљање миграционим токовима такође веома важни изазови са којима треба заједно да се ухватимо у коштац.

Амбасадор је додао да је потпредседник Владе и министар спољних послова и међународне сарадње Антонио Тајани, покренуо иницијативу јачања политичке и економске улоге Италије на Балкану и да заједно са министром одбране Гвидом Крозетом одржава редовне контакте са српским властима на највишем институционалном нивоу.

Говорећи о односима Србије и Италије Гори најављује почетак нове фазе у економским односима.

„Радимо на многим билатералним и регионалним пројектима. То укључује низ политичких сусрета о Балкану у Риму и организовање бизнис форума у ​​Београду, почетком 2023, који ће и симболично означити почетак нове фазе у економским односима наших земаља“, навео је амбасадор.

Он је додао и да је намера да се у сарадњи стави фокус на секторе са високим технолошким садржајем: зелену и енергетску транзицију, одрживу мобилност, пољопривредне технологије.

„Пољопривредне технологије биће у центру наше агенде и у мају 2023. године током Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, где ће Италија бити земља партнер“, рекао је амбасадор и додао да су поред тих иницијатива у плану и бројни догађаји у организацији Амбасаде – Дан научног истраживања и Дан дизајна, као и из области моде, старт-ап-а, туризма и козметике.

Биће простора и за спортску дипломатију, уз свакако богат програм Италијанског института за културу са иницијативама посвећеним музици, уметности, кинематографији, позоришту и књижевности, истакао је амбасадор.

Амбасадорка Шведске Аника Бен Давид изразила је наду да ће Србија у 2023. наставити да напредује на свом путу ка ЕУ.

„Радујемо се конкретним резултатима уставних амандмана, медијске стратегије и визног усклађивања и  очекујемо да ћемо видети преокрет у назадовању у процесу усаглашавања са спољном и безбедносном политиком ЕУ“, рекла је она и нагласила да ће се Шведска потрудити да искористи председавање ЕУ да покаже дугорочан и снажан ангажман у Србији.

„До сада, шведски грантови Србији износе више од 300 милиона евра као подршка путу у ЕУ.  Надам се да ћу видети још више пословања и шведских инвестиција у Србији, поред више од 100 шведских компанија које запошљавају више од 10 000 људи. Увек смо срећни када се Швеђани српског порекла – Шведска је на трећем месту по броју српске дијаспоре у ЕУ – врате овде, доносећи искуства и решења“, рекла је амбасадорка за Тањуг.

Амбасадор Турске Хами Аксој  изразио је  уверење да ће Србија у 2023. години наставити пут убрзаног развоја и трансформације.

 „Уз многе велике пројекте чија је реализација у току, у 2023. очекујем и велике позитивне промене за Србију“, рекао је амбасадор и подсетио да је сведочио и отварању многих инфраструктурних пројеката укључујући и пут Нови Пазар-Тутин.

Оценио је да су односи две земље у златној ери, отворен је Генерални конзулат у Новом Пазару као и конзуларна канцеларија у Нишу, повећан је број директних летова за Турску, и очекују се нови.

„Као што се одлично изразио председник Александар Вучић, живимо у златној ери турско-српских односа. У 2023. години очекујем да се наши односи још више развијају са предстојећим посетама на високом нивоу, као и уз повећање контаката између два наша народа“, навео је амбасадор.

На питање како види дешавање на глобалном нивоу Аксој изражава оптимизам и наду без обзира што, како каже, живимо у ери коју карактеришу неизвесности, кризе и сукоби.

„Глобалне неизвесности су се повећале 2022. године. Верујем да ће нам искуство о значају солидарности научено током пандемије пружити прилику да ефикасније сарађујемо у будућности како бисмо превазишли глобалне изазове који су пред нама“, рекао је он.

Амбасадор Египта Басел Салах убеђен је да ће Србија наставити да игра веома важну улогу на Балкану као и да ће бити гарант мира и стабилности.

„Србија је у процесу реализације многих пројеката и очекујем да ће се они наставити и развијати на различитим пољима, у области економије, инфраструктуре, зелене економије, отварања нових радних места. Очекујем да ће Србија након учешћа на КОП27 уложити више у зелену економију. Председник Вучић се труди да појача економске везе са регионом у оквиру Берлинског процеса и иницијативе Отворени Балкан и очекујем да ће се наставити у том правцу“, рекао је амбасадор.

Салах је 2023. годину оценио као значајну за односе две земље, посебно што се у њој обележава и 115 година од успостављања дипломатских односа.

Нагласио је да је стратешко партнерство ојачано после историјске посете председника Сисија Београду што је била прва посета једног лидера Египта Србији после 35 година.

Салах је додао и да две земље раде на споразуму о слободној трговини, као и да планирају оснивање заједничког економског комитета, али и одржавање политичких консултација које би требало да кулминирају посетом председника Вучића Египту.

(Извор: РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.