Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Европа је највећи губитник рата у Украјини

У Украјини букти рат између Сједињених Америчких Држава и Русије а Украјина је само полигон за стратешко и тактичко надмудривање, изјавио је Вања Вученовић гостујући у емисији „Коментар“ на РТВ Стара Пазова, додајући да Русија води одбрамбени рат, јер на то приморана због деценијског незаустављивог и ничим оправданог ширења НАТО-а на исток. 

Вученовић, који је и главни уредник интернет магазина „Српска аналитика“, је констатовао да је Украјина за Русију природно геополитичко окружење и суседство и да је логично да Русија рефлектује своје интересе на тој територији, али се истовремено и питао које то своје интересе Америка брани у Украјини која је на хиљаде километара удаљена од Вашингтона.

Говорећи о даљем развоју ситуације и могућем исходу рата, Вученовић је истакао да свет очекује нека нова Јалта, да је тешко за очекивати да ће Украјина изгледати исто као пре отпочињања специјалне војне операције, те да није искључена нека врста поделе ове велике и стратешки изузетно важне територије. Свакако, он сматра да Русија, извесно, имати највише утицаја будући изглед неке нове Украјине.

Он је истакао како је највећи губитник рата у Украјини заправо данашња Европа, која жели  завршетак овог рата, а да је питање колико дуго ће још ионако дисфункционалне европске економије бити у стању да се носе са оваквом кризом.

Вученовић је током емисије подсетио и на изјаву Нумана Куртумлуша, заменика председника Турске, који је рекао „да некоме није у интересу да се рат оконча и да „САД продужавање рата виде као свој интерес“.

Многе европске државе су се већ покајале због увођења санкција Русији, касно схвативиши да ће се ове санкције вратити као својеврсни бумеранг који ће највише погодити њихове економије.

*Емисију у којој је гостовао Вања Вученовић можете да погледате овде.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.