Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Рат у Украјини и крах западне хегемоније

Русија у Украјини води одбрамбени рат. Наравно, код нас у Србији мало ко тако нешто жели или сме да саопшти, јер је све под контролом једног дозвољеног наратива. У суштини, ово је рат за опстанак Русије, у ситуацији где се НАТО примакао на саме западне границе Русије. 

Иако је направљен џентлменски споразум о неширењу Северноатлантске алијансе на Исток,  Америку писана реч никада није превише обавезивала. Вођена суровим геополитичким и геостратешким интересима на простору Евроазије, Америка је гурнула у рат свог корисног идиота Володимира Зеленског, који се у додељеној улози агента провокатора напросто савршено „неместио“.

Овај неталентовани стендап комичар ограничених интелектуалних способности, ставио је на коцку судбину сопственог народа изазивајући сукоб са несразмерно моћнијим суседом, и тако га свесно гурнуо у крвопролиће зарад остварења туђих интереса. Реч је о човеку који је врбован и обучаван да беспорговорно служи интересима америчког атлантизма. Ипак, никада није успео да улогу осредњег комичари замени улогом озбиљног, сувереног државника. Дегенерацију и патологију такве личности није могуће лако исправити, али је зато њоме лако манипулусати. На ту карту је Америка играла. У америчкој визури, само је слаб лидер добар и послушан партнер. Опасно је бити амерички непријатељ, а још опасније бити амерички пријатељ. Зеленског у најбољем случају, на крају баладе чека судбина некадашњег грузијског председника, Михаила Сакашвилија. Оставиће га у животу, само ако њима буде потребан жив. Ту ће се, међутим, питати и Руси.

У најширем смислу, рат у Украјини представља обрачун „изузетног“ Запада са „непослушним“ Истоком. У хантингтоновском кључу, ово је тај дуго најављивани сукоб непомирљивих цивилизација. Дошли смо до краја историје, како је то констатовао амерички стратег и идеолог Френсис Фукујама. Запад је, према Фукујами, у неолибералном капитализму досегао свој врхунац, показавши своју недостижну супериорност. Сви квалитативно другачији вредносни и друштвени системи, напросто, не смеју да постоје. И у том делу настаје проблем Запада са Русијом, као политичким и духовним стожером једног другачијег и донекле праведнијег света.

Иако упрегнути глобални медији врше даноноћно испирање мозга целокупне светске јавности искривљујући праву истину о стању на украјинском ратишту, Русија полако али сигурно напредује ка остварењу свог испрва зацртаног ратног циља. Он се састоји у осигурању сопствене геополитичке и геостратешке сигурности, кроз неутрализацију и елиминацију нацификованог, ненародног и клијентелистичког украјинског режима који спроводи атлантистичке геополитичке циљеве и интересе.  Чини се да тај процес више нико и ништа не може зауставити. Запад оличен у НАТО-у се устручава од директне конфронтације са Русијом, јер је дубоко свестан да у евентуалном директном сукобу не би имао превише шансе. Али зато не штеди милијарде долара да Украјину гурне на пут сигурног уништења.

Позната је изрека која каже да је шах игра у којој готово увек на крају побеђују Руси. Зато их нико није смео прерано отписивати. Једно је сигурно. Свет  више никада неће бити исти као пре сукоба у Украјини..  Ако је ишта овај рат показао, то је да америчком униполаризму одзвонило и да је мртав као и Ничеов бог. Западна хегемонија доживљава свој логични сумрак и неизбежан крах. Не постоји западна солидарност која би имала снаге да одржи поредак који нема снаге да опстане. Пад је известан. Само је питање времена. Свиђало се то некоме или не.

Један коментар

  1. Lazar jovanovic Lazar jovanovic

    Sve sto ste rekli sve je istina svaka cast na komentaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.