Press "Enter" to skip to content

Вања Вученовић: Српска влада а не влада амбасада

Законски, али и сви други разумни рокови за формирање нове Владе полако истичу. Стрпљења је све мање. Сложићемо се да је протекло исувише много с обзиром на то да су избори одржани сада већ давног 3. априла. Подређења ради, избори у Мађарској одржани су истог дана, а мађарска влада је до сада донела читав низ системских закона и усвојила буџет за 2023. годину. Шта нас толико „кочи“ у овом важном задатку? И шта се то мота у глави Првог човека?

Домаћи таблоиди свакодневно лицитирају са именима будућих министара. Често се говори и о томе како се са сваким кадровским решењем мора сложити амбасада, било она западна, било она друга, источна. Таква пракса присутна је протекторатима и неуспелим државним провизоријумима каква је нпр. БиХ.  Америчка амбасада је већ пословично „најзаинтересованија“за расађивање кадрова. Да ли је и Србија на истом трагу?

Коначан списак имена нових министара ће нам већ открити много тога. Ми одвећ добро знамо ко јаше на ком „ветру“. Од Зоране до Моне. Грађани Србије и српски народ желе, након свега, српску владу која ће се у ово смутно време борити за српске интересе, ма колико год то рогобатно звучало.

Тај интерес засигурно подразумева и наставак добре и коректне сарадње са свим доказаним пријатељима на међународном плану којих нема много. Реците да сам ретроградни и назадни  нееевропејац (то ме, верујте, неће много потрести), али чврсто држим до тога да Русија свакако спада у круг пријатељских земаља. За све остале земље то се тешко може рећи, ма колико да нас медијска спин машинерија свакодневно уверавала у супротно.

Александар је сада на потезу. Сада ће му његово шаховско умеће бити потребно више него икада раније, како Србија не би доживела коначан шах-мат. Наш народ има изреку:“пуковник или покојник“. Државник или политикант. Избор није лак. Али је за Србију овог пута судбоносан.

Било како било, распоред фигура на балканској геополитичкој шаховској табли, свакако нам не иде у прилог. Право је питање, да ли нам је икада и ишао и да ли смо умели правилно да се „поставимо“. Тргнимо се, док још има времена за било шта. Не желим да поверујем да ћемо сада подлећи притисцима. Паметноме и више него довољно.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.