Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Наступа нова фаза рата у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је у свом обраћању нацији објавио делимичну мобилизацију резервиста.

„У циљу заштите наше отаџбине, њеног суверенитета и територијалног интегритета, осигурања безбедности нашег народа и људи на ослобођеним територијама, сматрам неопходним да подржим предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији.“, изјавио је Путин.

Он је нагласио да регрутацији подлежу само они у резервном саставу, који су пре свега служили војни рок и имају искуство. Пре упућивања у јединицу проћи ће додатну обуку. Посебно је наглашено да студенти неће бити послати у војску.

Делимичне мобилизационе активности започеће данас, 21. септембра.

Одређене информације до којих смо могли доћи говоре да ће се у наредних 48 часова догодити промене Специјалне војне операције јер је од 23.09 до 27.09 организован референдум у четири области а то су: Луганск, Доњецк, Херсон и Запорожје. Народ из ових области ће имати прилику да се изјасни о томе да ли је за припајање Русији. Сасвим је логично да ће одговор бити потврдан и да ће ове области ући у састав Руске Федерације, можда као посебни ентитети а могуће је да буду укључени у Новорусију.  Ипак, то су неки од могућих административних модела који су тема за промишљање.

Оно што је приметно је да је било одређено оперативно затишје у операцијама на фронту дугачком скоро 2000 километара, иако су артиљеријски дуели били константни. Украјинске контраофанзиве су спласнуле. Једна је потпуно заустављена у Херсону а ова Харковска се разводнила на великој територији и стала је тачно тамо где су Руси планирали да је зауставе.

Потискивање или повлачење из Харковске области може се посматрати кроз више различитих тактичких могућности, које ће бити основа за све будуће операције. Многи код нас су склони да анализирају и дају мишљење о рату у Украјини на основу тренутног догађања, без укључивања више сегмената као што су политика, геополитика, енергетска политика и других битних елемената стратегије.

Исувише је непознаница на терену да би се са сигурношћу могло предвидети баш све, а претпоставке неретко могу да одведу у ћорсокак. Оно што је сада свима јасно је да ове области никако не могу бити изгубљене, јер је цена напада на исте много порасла, и то од момента најаве референдума. А да не спомињемо време које ће наступити након референдума када ће то питање бити трајно решено, вероватно без и теоретске могућности повратка на старо, пређашње стање.

Свака илузија да Украјина може да победи у овом рату пашће у воду у току предстојеће зиме. Свака илузија да Русија било шта мора показало се у најмању руку као – лоша претпоставка.

Делимична мобилизација и обезбеђивање дубине територије је јако битан фактор који показује да се Русији уопште не жури и да постепено и плански остварује своје циљеве. Ипак, Русије је, очито, веома битно да се осигура безбедност по дубини територије управо због нових оперативних активности које нас чекају у будућем времену. Контролом по дубини од стране новомобилисаних резервиста, ударне јединице ће добити нове задатке а општа безбедност ће бити подигнута на највиши ниво.

По мом скромном мишљењу, на томе се свакако неће стати. Украјину очекује изузетно тежак период, али неизоставно и целу Европу. Области Николајев, Одеса и Харков су области које би лако и релативно брзо могле бити укључене у састав Русије или Новорусије. То ћемо сазнати врло брзо.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.