Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Рампа на Интерпол

Српска дипломатија је однела још једну победу у Интерполу. Овог, другог пута, Албанци са Косова су се повукли и пре саме скупштине Интерпола, свесни да ће на гласању доживети дебакл. Да су којим случајем били и делом сигурни да су близу победе, вероватно је да би ризиковали и ушли у трку. Овако, прижељкивани резултат за косовску страну је изостао. Косову ни други пут није пошло за руком да уђе у Интерпол.

Занимљиво је а и вредно помена то да су чилеански политичари изашли са порукама да Албанцима са Косова нико није ни упутио позив, па да тако и нису могли да присуствују поменутој Скупштини. Република Чиле, инсистирајући на поштовању резолуције 1244 СБ, сматра да је Србија та која има право да присуствује скупштини, а не тзв. „независно Косово“.

Паралелно и очито синхронизовано са неповољним развојем догађаја у Интерполу, косовске власти већ наредног дана изводе до зуба наоружану и опремљену специјалну јединицу РОСУ која прелази на север Косова с циљем изазивања тензија хапси два Србина.

Наравно, ради се о већ толико пута виђеном и добро опробаном сценарију косовских власти који наилази на прећутно одобравање међународне заједнице, а посебно западних центара моћи. Било је потребно да се скрене пажња са пораза у Интерполу и да се покаже како косовске власти потпуно суверене на целокупној територији Косова и Метохије. Ипак, ово је још једна у низу провокација која готово никога није импресионирала а ни, што је можда и најважније, нешто посебно застрашила Србе са севера Косова.

Косовски властордршци који координирају овакве акције све то очигледно раде у договору са својим западним спонзорима како би криминализовали Србе умањујући њихову улогу и значај у  политичком и друштвеном животу Косова и Метохије.  За сада, међународни фактори на овакво понашање косовских власти, напросто, не реагују. Међутим, све има своје границе, па и стрпљење званичног Београда и српске стране.С друге стране, косовске Албанце би лако могла да снађе невесела судбина Курда. Сједињене Америчке Државе у претходном периоду користиле су обилато курдски фактор зарад остварења америчких интереса у широком геополитичком појасу Блиског истока. Ипак, познато је и то да Американцима није страно да своје пријатеље и савезнике оставе на цедилу ако се то уклапа у мозаик њихових дугорочних стратегија, планова и интереса.

О томе би требало да поразмисле и косовски Албанци, с обзиром на чињеницу да свет више није ни изблиза униполаран као онај пре 20 година, а да правила међународног права, услед рађања новог мултиполарног и мултицентричног света, све више добијају на значају.  Зато би и Србија своју шансу требало да тражи у разговорима са Русијом и Кином, које данас учествују у изградњи новог поретка који би требало да се  темељи на каквим-таквим извесним и дефинисаним правилима и принципима.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.