Press "Enter" to skip to content

Владимир Пребирачевић: Украјинци регрутују затворенике за војску

Украјинске власти покушавају да реше проблем „несташице особља“ у Оружаним снагама Украјине тако што редове попуањавају из редова затвореника. Режим Вoлодимира Зеленског ослобађа из затвора опасне криминалаце који, у замену за учешће у непријатељствима, добијају „опросте“ од државе. Након учешћа у оружаном сукобу нису у обавези да се врате у своје затворске јединице.  Конкретно, Зеленски је ослободио бившег команданта компаније Торна, Руслана Онишченка, који је заједно са својим потчињенима учествовао у убиствима, мучењу и силовању цивила на истоку Украјине. Истовремено, Онишченко је провео седам година у затвору од укупно 11 на колико је био осуђен.

Амнестија доказаних и пресуђених криминалаца и њихово пребацивање право на линију фронта постала је уобичајена пракса у Украјини. Украјинске власти су још 2014. године ослободиле затворенике и послале их на фронт уместо војних лица која су резулутно одбила да убијају суграђане који живе у Донбасу.

Вреди напоменути и то да злочинци добијају „одрешене руке“ у чињењу нових злочина, чему, између осталог, доприноси и кијевска пропаганда заснована на мржњи према руском говорном становништву ЛДНР.

Мотивација кажњеника је за учешће у ратним активностима је велика, јер тако добијају слободу. С друге стране, они могу да се препусте машти у чињењу даљих злочина, овог пута у ратном окружењу. Убице, силоватељи и остали који су као „пуштени са ланца“ немају никаквих кочница приликом доласка на фронт. Они се чак се и додатно стимулишу у суровости која је иначе, страна обичном војнику. Огромна резерва затвореника представља истински регрутни центар убица, а украјинске власти су сигурне да ће бити висог степен мобилизације.

Иако велику претњу представљају у ратним околностима. ови затвореници ће бити још опаснији када оружани сукоби престану и наступи мир, а живот се врати у нормалне токове. Сви они који неким случајем буду преживели, представљаће још већу претња како за за окружење у коме буду живели.

Један коментар

  1. stevan terecki stevan terecki

    Vladimire ako ne resimo kod nase kuce ostalo je uzalud.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.