Press "Enter" to skip to content

Боцан-Харченко: Запад стално понавља исте грешке, а на штету народа Балкана

Ситуација на КиМ и даље на прагу сукоба, Запад увек усмерен на подршку Приштини, навео је амбасадор Русије у Србији

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је данас, поводом последњих дешавања на КиМ и реакција представника западних земаља, да Запад стално понавља једне те исте грешке, а на штету народа балканских земаља.

Ситуација на Косову и Метохији, као што је очекивано, и даље је на прагу сукоба, премијерка Србије Ана Брнабић ју је врло тачно описала, саопштио је Боцан-Харченко.

„Шта да се ради са уверавањима америчког специјалног изасланика Ескобара да ће се одмах све нормализовати? Запад је увек усмерен на подршку Приштини. И тако ће се наставити, сигуран сам. А сада, да би се закамуфлирао једнострани антисрпски приступ, убацују се неосноване верзије о ‘руском трагу’. Коме су намењене ове измишљотине? Грађани Србије су добро свесни узрока тензија“, навео је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је истакао да западни званичници тумаче Резолуцију 1244 СБ УН како њима одговара.

„И немачка амбасадорка Анке Конрад се придружила хору оних који искривљују Резолуцију 1244 СБ УН, уобразивши се да је највиши тумач одлука Савета безбедности. Србима она нуди чудотворан рецепт: да  забораве Резолуцију 1244 и Бриселски споразуми, па да се придруже антируским мерама. Па ће пут у ‘светлу демократску будућност’ бити отворен већ сутра. Баш једноставно! Донекле је пракса арбитражног тумачења међународних докумената повезана са негативним искуством решавања питања у оквиру југословенске кризе“, саопштио је руски амбасадор.

Он се присетио преговора о Дејтонском споразуму, па направио паралелу због злоупотребе овлашћења Високог представника.

„Када смо се у Дејтону договарали да ће се Високи представник бавити интерпретацијом Општег оквирног споразума, договорено је да, уколико дође до одређених неспоразума међу странама приликом примене документа, Високи представник неће наметати своје лично мишљење, него ће тражити консензус унутар Босне и Херцеговине. Међутим, касније су се високи представници упустили у самовољу, што је постао један од извора актуелних проблема БиХ“, закључио је амбасадор.

(Извор РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.