Press "Enter" to skip to content

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: На Космету је био планиран исти образац као у Црној Гори

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је на празник преподобног Ромила Раваничког Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

На крају Литургије Митрополит Јоаникије је у бесједи казао да се на свакој Литургији молимо за наш народ и светиње на Косову и Метохији и да Господ ниспошље своју милост и благодат на Украјину и Украјинску православну цркву. У беседи је направио паралелу о одбрани светиња у Црној Гори, обрасцу како је то било планирано и на Космету, и направио паралелу са Украјином гдје држава одузима Цркве и даје их оној неканонској.

„Украјинска држава одузима цркве па им предаје расколницима, то нама у Црној Гори звучи познато; Хвала Богу, није им успело“

“Украјинска православна црква је канонска црква, аутономна и једина призната од свих Православних цркава. Али, она у овим ратним временима трпи заједно са својим народом. Нарочито су опасни они ратови који поделе један те исти народ. Прво су поделе почеле у самој Украјини. Међутим, има ко о томе да прича и говори. Али прошло је некако незапажено да су још и раније Украјинској православној цркви отимани храмови од стране расколника”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да су сада расколници заједно са властима Украјине дошли до Кијево-печерске лавре, једне од највећих православних светиња на земљиној кугли.

“Узели су два велика храма. Прво их је одузела држава, па их онда предала расколницима. А то нам звучи познато. Тако је овде требало то да буде, тако су и овде замишљали, па им није успело, хвала Богу”, рекао је Владика.

„Док се на Косову и Метохији говори и миру и демократији и где се по диктату формира нова држава, пуца се на децу“

А на Косову и Метохији, наставио је Митрополит Јоаникије, докле се говори о миру и демократији и о томе да Србија треба да поклони велики и веома значајни дио своје територије и да се тако, под притиском, по диктату формира нова држава, за то време се пуца на децу, и то на верске празнике.

“И ето, таква је правда овога света. Не поштују се највеће одлуке Уједињених нација. И бомбардовање је било без одобрења Савета безбедности. Али, наше је да се Богу молимо и за Косово и Метохију, за наш разапети народ тамо, за нашега Владику Теодосија и свештенство и монаштво. Јер свака рана косовскога детета – то је и рана Владике Теодосија и свакога монаха и монахиње и свакога православнога Србина, не само на Косову и Метохији него било где да се налази. То је вапијућа неправда”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Нагласио је да није само циљ оснивање државе Косово под притиском.

“То не би донело никаквог мира. И знају они то добро. Циљ је да се прогна цео српски народ са Косова и Метохије. То је циљ”, нагласио је Владика Јоаникије.

По обрасцу отимања светиња у Црној Гори, припремљено је и отимање светиња на Косову и Метохији
Владика је рекао да је по обрасцу по којем су покушали отимање светиња у Црној Гори било припремљено и отимање наших светиња на Косову и Метохији.

“Било је припремљено исто тако законско решење преко закона о заштити културних добара да се све косовско-метохијске светиње одузму од Српске православне цркве и да се упишу на непостојећу државу Косово. Видели су да то не може баш тако, па су то претходно хтели да ураде у Црној Гори. Онда би то безакоње лакше извршили на Косову и Метохији”, објаснио је Владика Јоаникије.

Рекао је да времена када су разорени Свети архангели и помунарене Богородица Љевишка и црква Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу нису била неправеднија од времена која долазе.

“Данас се све исто чини, само мало умивеније, а тиме и подмуклије и опасније. Зато, браћо и сестре, ми чувамо памћење. Молимо се Богу и чувамо памћење. И памтимо да су и Црногорци пролили крв за слободу Косова и Метохије и да је честити књаз, потоњи краљ Никола ослободио Метохију, Пећку патријаршију и Високе Дечане. Остварио се његов сан из младих дана када је певао Онамо, ‘намо… Тако се певало у то време, свиђало се то данас некоме или не свиђало. Ми негујемо памћење и никада се нећемо сложити са брисањем памћења и преправљањем историје”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да је то наш однос према вапијућим неправдама и према гоњењу Цркве.

„Прикупљали смо помоћ за Митрополита Онуфрија канонске Цркве, он је дошао код нас кад нам је било најтеже и предводио највећу Литију која се догодила у Црној Гори.“

Владика је рекао да је Црква на светосавским свечаностима широм Црне Горе скупљала помоћ за Украјинску православну Цркву, за Митрополита Онуфрија који је на челу те Цркве.

“Он је дошао код нас кад нам је било најтеже и предводио ону највећу Литију, највећи сабор који се икада догодио у Црној Гори. Па и ми сада желимо да помогнемо, када је Украјинска православна црква буквално гоњена”, рекао је Владика.

Он је испричао како је пре петнаест година био очевидац како су верни у Украјини бранили храм чије кључеве је била узела држава с циљем да га преда расколницима.

Објаснио је да Црква свуда у свету има један те исти став.

“Бранимо се истином, правдом, љубављу, честитошћу, молитвом… То је наше оружје. Али истином, пре свега, па ће онда бити и свега осталог. Јер, без истине нема ни љубави”, казао је он.

Рекао је да се још тада видело да то није добро за Украјину, као што није било добро ни за Црну Гору.

Свако ко проба да отима светиње то му се врати као бумеранг

“То посезање од разних расколника и разбојника да се отимају храмови Српске православне цркве, да се отимају светиње. То је био један лош знак. Наравно, вратиће се то свакоме као бумеранг, ко год удари на светињу. То никоме добра донети неће”, упозорио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да Блажењејши Митрополит Онуфрије као Јагње Божије, као Христос на Голготи трпи и моли се Богу за све.

“И помаже све, без разлике, не гледајући ко је ко, ко је на којој политичкој страни. И у овим најтежим моментима је основао фонд за помоћ свима којима помоћ треба. И дели свима све што има. Тако се он односи према неправди. Свима прашта, излива опроштај свима као Господ Исус Христос са Голготе. И то треба да знамо ми овде у Црној Гори и свуда у свету. Цео свет то треба да зна”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да је цео свет, нажалост, прећутао отимање две велике светиње у Кијево-печерској лаври Украјинској православној цркви где је она од вајкада, од пре великих руских кнежева и царева.

“Тамо је била светиња коју је још Свети апостол Андреј основао. Древна светиња, једна од најславнијих светиња. И цео свет ћути. Али, нека ћути. Бог ће показати своју правду, а ми ћемо се молити Богу. А молитва, не нашом силом него Божјом силом, заиста чини чуда. Горе премешта и уклања зло између људи”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Извор: ИН4С

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.