Press "Enter" to skip to content

Одржана седница Скупштине Србије о Косову и Метохији, Вучић поручио да је Устав Свето писмо

Са скупштинске говорнице поручено је да Србија у преговорима с Приштином неће прећи две црвене линије – признање независности такозваног Косова и пријем у Уједињене нације.
Уз поруку да Србија неће дозволити улазак такозваног Косова у Уједињене нације, као и да је признање независности „Косова“ црвене линије које Београд у преговорима с Приштином неће прећи, одржано је данашње заседање Скупштине Србије о Косову и Метохији.

Са скупштинске говорнице председник Србије Александар Вучић је поручио да ће поштовати Устав, додајући да зна на шта се заклео.

„Ако дође до питања Косово у УН или не, за разлику од вас, за мене је Устав Србије – Свето писмо. Капитулација и предаја нису опција, знам шта ћу да учиним. Између свог останка на власти у мандату који ми је гарантован и Србије, изабраћу Србију“, поручио је председник Србије.

Нажалост, у Скупштини су данас виђене и немиле сцене, јер је ситуација у једном тренутку била на ивици инцидента, због чега је реаговало и скупштинско обезбеђење.

Поједини посланици опозиције најпре су истакли транспаренте „не ултиматуму“, узвикивали „издаја“ и „Косово је срце Србије“, а у једном тренутку су кренули ка месту на којем је седео Вучић. Реаговали су посланици Српске напредне странке који су им се испречили на путу ка Вучићу, па је дошло до кошкања које је трајало неколико минута.

„Ништа није потписано“

Вучић је рекао да не може такозвани француско-немачки план о Косову и Метохији да учини јавним јер је у питању нон-пејпер, али да је 90 одсто онога што је у јавности објављено из документа тачно. Он је прочитао неколико чланова тог плана и навео да је оне најважније и по Србију најтеже делове плана обелоданио.

„Обе стране ће се водити циљевима и принципима, предоченим повељом УН, нарочито онима који се односе на суверену једнакост свих држава, на поштовање независности, аутономије и територијалног интегритета, сматрајући „Косово“ независном државом“, наводи се у плану, рекао је председник.

Додао је да је опаснија тачка 4 у којој се наводи да се Србија неће противити чланству „Косова“ у било којој међународној организацији.

Он је поновио да је од делегације састављене од представника Америке и Европске уније чуо претње Србији ако не прихвати тај план.

У трећој реченици су ми рекли:

„Поштовани председниче, уколико се не прихвати рад на овој иницијативи и њеној имплементацији, бићете суочени са: заустављањем приступних преговора са ЕУ, не само са прекидом доласка даљих инвестиција, већ и са повлачењем свих инвестиција из ваше земље и са другим свеобухватним мерама које морају да покажу како они који нису у сагласју са ЕУ морају да прођу“.

Упркос томе што је суочен са планом који Србији никако не одговара, Вучић је казао да ће наставити да разговара, јер нема право да понови оно што се десило у прошлости, подсећајући на Рамбује.

Вучић је казао да није ништа потписао, али да је важно да се преговори наставе. Он је додао да не може да утиче на чланство тзв. Косова у неким организацијама попут Међународног олимпијског комитета или Савета Европе.

„Наше је питање само да ли ћемо да останемо у Савету Европе“, у случају да тзв. Косово постане члан, поручује председник.

Србија ће истрајати на захтеву да се формира ЗСО

Вучић је рекао да ће упорно истрајавати на захтеву да Заједница српских општина буде формирана, и то не као невладина организација, већ да мора да буде у складу са Бриселским споразумом са надлежностима које су договорене 2015. године.

Постоје 22 принципа на основу којих треба да се формира ЗСО са значајним надлежностима за наш народ, а посебно за српски народ на југу, навео је Вучић.

„Нема ту о чему да се разговара. Оно што мене брине је да ће они поново покушати да преговарају, не би ли смањили надлежности ЗСО, јер нису спремни да спроводе у дело то што су потписали и прихватили“.

Он је поручио опозицији да ће им уступити своје преговарачко место, ако они имају идеју како да спрече улазак тзв. Косова у Савет Европе.

Услов који је опозиција изнела данас је да преговори с Приштином не буду тајни. То су затражили и Радомир Лазовић из Зелено-левог-клуба и лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић.

Док је део опозиције оценио да је француско-немачки план капитулација, те да га као таквог у целини треба одбацити, председник Демократске странке Зоран Лутовац казао је да не мисли да је у питању ултиматум.

Део опозиције тражио да се уведу санкције Русији

Посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић позвала је Вучића да уведе санкције Русији, додајући да би тако било избегнуто да санкције буду уведене Србији. Вучић је на то одговорио да не зна да ли ће Србија уводити санкције Русији, али да то неће учинити све док не буде приморана.

Није то био једини захтев из тог опозиционог блока. Посланик Небојша Зеленовић је казао да је време за велике одлуке и да би Србија требало да спроведе референдум о уласку у НАТО.

Вучић је на то одговорио да не сматра да је интерес Србије да уђе у Северноатлански савез и да не мисли да ће се опредељење Србије да буде војно неутрална ускоро мењати.

Он је казао и да је Војска Србије снажнија 15 пута од неког ранијег периода.

„Војска је сачувала наш народ на КиМ, јер су људи знали да не бисмо дозволили погром који се десио 2004. године“, поручио је.

Вучић је изнео и политички план од 10 тачака за наредни период по којима је циљ Србије да се на сваки начин сачувају мир и стабилност, да се формира ЗСО, очува безбедност Срба на Косову и Метохији као и да се обезбеди божи живот за српски народ на том простору.

Део плана је и да ће Србија наставити да преговара, очува виталне државне и националне интересе, као и да остане на европском путу. Како је навео, план је и раст Србије у областима здравства, енергетике, хране и војске, као и раст плата.

(Извор РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.