Press "Enter" to skip to content

Орбан Европској унији: Увођење санкција Русији је грешка, Мађарска може без ЕУ

Мислим да ће се у наредном периоду, због недостатка храбрости и снаге, наставити ова бриселска несрећа, када се уведу санкције, које, испоставиће се, не функционишу

Европској унији недостаје храбрости да призна да је потез увођења санкција Русији – грешка, док Мађарска не може да се похвали како има утицај на већину земаља ЕУ да промене одлуку по том питању, оценио је мађарски премијер Виктор Орбан и поновио да рестриктивне мере против Руске Федерације неће дати разултате.

„Лично бих волео, а мислим да би то било и у интересу Мађарске, да неко довољно храбар са јаким бицепсима и широким раменима коначно изађе и каже: ‘Људи, зезнули смо ово!’, рекао је Орбан у интервју за мађарски радио „Кошут“ и посаветовао чланице ЕУ да би било крајње време да се престане са таквом праксом, иначе ће, како каже, „бити велике невоље“.

Мађарски премијер је поновио да би у случају окончања санкција, цене енергената пале за неколико минута, а инфлација се одмах преполовила.

„Потребно је донети такву политичку одлуку у Бриселу. Ми Мађари имамо храбрости, али ја могу да успорим штету, али не могу да преокренем став великих држава и целе ЕУ. Моја и снага Мађарске није довољна за тај потез“, додао је Орбан.

Орбан је истакао да је Немачка пала на тесту практичности.

„Политика Немачке и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен током кризе изазвала је ‘културни шок’ и смањила уверење Мађара у немачку практичност и идеју да су Немци прецизни, инжењери, рачунају, одмарају, знају шта раде. Сада видимо шта раде, јер у Европској комисији постоји немачки председавајући. Пали су на питању санкција, прерачунали су се, нису били професионални“, коментарише он.

Мађарски премијер је ставио вето на иницијативе које крше националне интересе Будимпеште.

„Мислим да ће се у наредном периоду, због недостатка храбрости и снаге, наставити ова бриселска несрећа, када се уведу санкције, које, испоставиће се, не функционишу“, рекао је Орбан.

Он је подсетио да је Мађарска прва држава у Европи која је покренула национално испитивање јавног мњења о увођењу ЕУ санкција Русији са циљем да „ставе тачку“ на поскупљење енергената изазвано бриселским мерама.

Русија ће решити све проблеме које јој Запад ствара

„Запад је појачао санкције Русији због Украјине, што је довело до поскупљења струје, горива и хране у Европи и Сједињеним Америчким Државама. Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи, а Руска Федерација је више пута одговарала да ће Русија решити све проблеме које јој Запад ствара“, навео је Орбан.

Орбан је истакао да су финансијске резерве земље на историјском врхунцу, тако да „не само да Мађарска не може бити сатерана у ћошак, већ може и без ЕУ“.

„Наравно, лакше је са њима, једноставније и брже се крећемо, али да у Бриселу мисле да сунце не излази без њих је потпуни промашај“, закључио мађарски премијер.

(Извор РТ Балкан)

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.