Press "Enter" to skip to content

Перишић: Тражиће нам усаглашавање са спољном политиком ЕУ, а то је спољна политика НАТО, а то је – увођење санкција Русији!

Руско-српско братство одржало је други по реду округли сто са намером да широкој јавности укаже на значај безбедносног и одбрамбеног аспекта независности Србије.

Поред медија из Србије, округли сто су пратиле и водеће куће из Републике Српске, а организатори су на почетку посебно поздравили присуство политичког саветник Амбасаде Руске Федерације у Београду  г. Михаила Генералова.

На скупу „Одбрамбени и безбедносни аспекти независности Србије“ су говорили проф. др Митар Ковач, др Лука Кастратовић, др Драган Петровић, мр Владимир Пребирачевић и проф. др Срђан Перишић, заједнички оцењујући да је безбедност Србије нераскидиво везана за сарадњу са Русијом, будући да Америка намерава да Србију и БиХ увуче у НАТО како би осигурала своје геостратешке интересе.

Решење је у политичкој храбрости да се Србија изнутра брани враћањем војног рока и цивилне одбране, а споља прекидањем политике прикривеног уласка у НАТО и успостављањем реалне неутралности кроз подизање односа са ОДКБ на ниво сарадње са НАТО.

У Министарство одбране Републике Србије треба да се усели седиште ОДКБ – све док је тамо седиште НАТО пакта, а српско присуство у ОДКБ треба да се од једног представника «подигне» на целовиту  делегацију.

Ове и друге препоруке и оцене,  учесници су дали одговарајући на следећа суштинска питања која је на почетку скупа, у име организатора, поставио проф. др Срђан Перишић:

Како чувати безбедност и суверенитет Србије у условима ширења НАТО, у условима одбране Косова и Метохије и у условима притисака НАТО на Србе у БиХ и РС?

Како даље изразити војну неутралност Србије и да лу је уопште могуће да Србија буде војно неутрална док је политички опедељена за ЕУ?

Да ли је Србија од НАТО агресије до данас имала адекватну одбрамбену политику?

И, како очувати независност Србије док траје глобални сукоб на релацији Запад-Русија који је почео од 2014?

Перишић је оценио да будућност Србије и Балкана зависи од исхода конфликта у Украјини и оценио да је изузетно штетно што се Србима пропагандом намеће да је Русија презаузета  ситуацијом у Украјини, те је, наводно, предалеко од нас.

Русија, према његовим речима, не само да није далеко, већ је лопта на српској страни и тамо стоји предуго. «Русија од Првог светског рата чека позив Србије», указао је Перишић.

– Прикривено смо ишли ка НАТО од 2000-те, па је од 2014-те дошло ослањање на Русију „једним раменом“, али се бојим да је то сада стало, да је ове године прекинуто ослањање на Русију. Не желим да верујем у то, иако имам неке информације – да се оно завршило, казао је Перишић, објашњавајући да одбрана Косова зависи од тога колико нам је стратегија укорењена у нашем идентитету, односно «у чињеници да су Руси и Срби једна цивилизација»

Решења која нам долазе са Запада, како је оценио, неповољна су и за Србију и за РС.

– ЕУ је против Срба на подручју КиМ! Како ћете да браните КиМ, Србе на КиМ и остале који се осећају као држављани Србије ако желите да уђете у ЕУ?! Па, то је контрадикторно, поентирао је Перишић.

Поновио је да нема суверене политике ако земља жели да буде члан ЕУ и оценио да ће се кандидатски статус БиХ показати и као полуга за уништење независности Републике Српске».

– Тражиће нам усаглашавање са спољном политиком ЕУ, а то је спољна политика НАТО, а то је – увођење санкција Русији! Тражиће укидање конститутивности народа чиме се укида вето у Председништву, тражиће укидање вета РС у Парламенту БиХ и да РС пристане на уставну конструкцију по којој ће установе БиХ бити надлежне над институцијама РС. И треће – добијамо кандидатуру иако имамо ОХР, што значи да нам они остају, као и стране судије у Уставном суду –истакао је Перишић.

Још нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Mission News Theme by Compete Themes.