Press "Enter" to skip to content

Рађање новог лидера: Кина претекла Америку

Кина је први пут претекла Сједињене Америчке Државе према броју компанија заступљених на листи „Глобал 500“, преноси Спутник.

Ову информацију је објавио амерички магазин „Форчун“ (Fortune).

Наиме, од дебија „Форчунове“ листе „Глобал 500“ 1990. године, на њој су искључиво доминирале америчке компаније.

Будући да се глобални однос снага мења, кинеске компаније су на најновијој листи заузеле укупно 129 позиција, укључујући 10 тајванских компанија, док су САД на другом месту са 121 предузећем које се нашло на ранг листи.

Ветеран на ранг-листи, амерички трговински ланац „Волмарт“, осигурао је водећу позицију шесту годину заредом, и по 14. пут од 1995. године је остварио више од 500 милијарди долара прихода.

Извор: часопис Fortune

Иза америчког малопродајног гиганта је највећа кинеска државна нафтна и гасна компанија „Синопек“, чији је прошлогодишњи драстичан раст прихода и профита успео да заобиђе геополитичке потешкоће у условима трговинског рата између званичног Вашингтона и Пекинга.

Англо-холандска компанија „Ројал Дач шел“, која је остварила приходе од око 396,5 милијарди долара, обезбедила је трећу позицију, док су се на четвртом и петом месту нашле две кинеске државне компаније, „Чајна нешенел петролеум“ и „Стејт грид“, са приходима у износу од 392,9 милијарди долара и 387,05 милијарди долара.

Упркос томе што су кинеске компаније по броју надмашиле америчке, оне и даље заостају са уделом од 25,6 одсто у укупним приходима топ-500 глобалних компанија, у поређењу са 28,8 одсто, колико припада америчким компанијама.

Укупан приход свих компанија које су наведене на листи износи 32,7 билиона долара, што је девет одсто више него годину дана раније и износи више од трећине светског БДП-а.

(Извор: Спутник, Fortune)

Mission News Theme by Compete Themes.